REAKCIJE

Američki ambasador napao Slovence: Odlučite se - Zapad ili Rusija

Reporter

3.4.2018

Američki ambasador u Sloveniji Brent Hartli (Hartley) u razgovoru za ljubljanski ''Reporter'' izrazio je čuđenje blagim reakcijama Slovenije na napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji i poručio da bi Ljubljana morala donijeti dugoročnu procjenu šta je njen interes - demokratske vrijednosti Zapada ili ruski model društva.

U razgovoru za list blizak konzervativnoj opoziciji Hartli je izrazio čuđenje odlukom Slovenije da se ne pridruži većini članica EU i saveznica u NATO savezu koje su se nakon napada u Salisburiju na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju odlučile na izgon dijela osoblja iz ruskih diplomatskih predstavništava, čime su se solidarizirale s Velikom Britanijom zbog napada iza kog, po ocjeni EU i SAD, vjerovatno stoji Putinova Rusija.

Hartli je ocijenio da se diplomatskoj inicijativi većine evropskih država, članica NATO saveza i nekih partnerskih država trebala pridružiti i Slovenija, te da za to još ima vremena.

- Rusi su pokazali da su spremni na djelovanje koje destabilizira Evropu ili druge regije u svijetu. Od velike je važnosti da međunarodna zajednica uputi jasnu poruku Moskvi da su takvi postupci potpuno neprihvatljivi - kazao je Hartli, dodavši da se i dalje treba nadati da će se odnosi s Rusijom popraviti.

Na pitanje o navodno naklonjenom odnosu Slovenaca prema Rusima, kazao je da je toga svjestan i da ga šokira ''proruska orijentacija većeg dijela Slovenaca''.

Za razliku od većine članica EU koje su se odlučile za otkazivanje gostoprimstva dijelu osoblja u ruskim diplomatskim misijama, Slovenija je svog ambasadora u Moskvi pozvala na ''konsultacije'', no mediji navode da je on ionako već bio u domovini zbog praznika i da se radilo o vrlo blagom simboličkom solidariziranju s Velikom Britanijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.