SVIJET

Slovenija da se izjasni je li uz Zapad ili Rusiju

Hartli: Iznenađen rusofilstvom Slovenaca

S. N.

9.4.2018

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Sloveniji Brent Hartli (Hartley) pozvao je zvaničnu Ljubljanu da se izjasni jesu li njeni interesi bliži Rusiji ili Zapadu.  

U intervjuu magazinu "Reporter", on je istakbuo da je iznenađen „naklonošću Slovenije prema Rusiji“. Dodao je i da se vlasti te države trebaju izjasniti gdje su njeni interesi.

Hartli je, kako prenose mediji, govorio u kontekstu izostanka Slovenije da se pridruži Zapadu u sankcioniranju Rusije zbog trovanja bojnim nervnim otrovom agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije. Slovenija je jedna od nekoliko država EU koja se nije pridružila solidarnom izgonu ruskih diplomata sa svoje teritorije.

Američki ambasador u Ljubljani mišljenja je da se zvanična Ljubljana trebala solidarizirati sa Zapadom zbog ovakvog ruskog čina.

Rusija je početkom prošlog mjeseca otrovala dvoje ljudi u Londonu. Velika Britanija optužila je Kremlj da stoji iza napada pa su SAD, EU te niz država svijeta, protjerale više od 200 ruskih diplomata iz svojih država. Sankcijama se pridružio i NATO savez.

- Bitno je poslati jasnu poruku da je rusko ponašanje potpuno neprihvatljivo – naglasio je Hartli i dodao da još nije kasno da se Slovenija pridruži saveznicima.

Hartli je naveo i da je bio iznenađen kada je stupio na dužnost, koliko su Slovenci naklonjeni Rusiji.

- Dugoročno, Slovenija će morati da se opredijeli gdje su joj interesi. Jesu li to demokratske vrijednosti Zapada, slobodno tržište, ili su bliži ruskom modelu društva – naveo je američki ambasador u Ljubljani.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.