SANKCIJE

Facebooku zbog kazne prijeti bankrot

AFP

Dnevnik.hr

10.4.2018

Mark Zakerberg (Zuckerberg) danas će svoju poznatu sivu majicu zamijeniti odijelom, stati pred članove američkog Kongresa i odgovarati na neugodna pitanja vezana uz nedavne skandale s povredom privatnosti miliona (a možda i više od 2 milijarde) korisnika njegove društvene mreže.

Prema svim dosadašnjim Zakerbergovim istupima u medijima, kao i pripremljenoj izjavi koju će pročitati, već znamo šta će reći – izvinit će se za sve probleme koji su nastali u posljednje vrijeme, od lažnih vijesti, uplitanja drugih država u američke predsjedničke izbore, govora mržnje i povrede privatnosti te će, kao osnivač i šef kompanije, priznati krivicu i najaviti promjene s kojima će te probleme u budućnosti riješiti.

No, bez obzira na ishod tog svjedočenja, Facebooku prijeti još jedan veliki problem koji bi, u teoriji, ali gotovo sigurno ne i u praksi, mogao značiti kraj ove kompanije i društvene mreže.

Naime, Federalna trgovinska komisija (FCC) u SAD pokrenula je istragu protiv Facebooka zbog kršenja nagodbe koju su dogovorili sa Zakerbergovom kompanijom još 2011. godine. Prema toj nagodbi, Facebook je dužan poštovati određena pravila vezana uz privatnost i zaštitu podataka korisnika – pravila o privatnosti moraju biti jasna i svima razumljiva te je za neke promjene vezane uz privatnost i zaštitu ličnih podataka potreban pristanak samih korisnika.

Nakon posljednjih događaja FCC je pokrenuo istragu koja je još u preliminarnoj fazi i do sada nisu pronađena kršenja nagodbe, no kako se istraga bude širila, a pogotovo sa svim saznanjima vezanim uz ''Cambridge Analyticu'', gotovo je sigurno da će komisija pronaći brojna kršenja nagodbe i da im prijeti kazna.

Kolika će biti ta kazna, to ćemo tek vidjeti, no nedavno se predsjednik FCC-a našalio da je riječ o više novca nego ga trenutno ima na planeti (mislio je na novčanice i kovanice), a cifra o kojoj se govori je, vjerovali ili ne – 7,5 milijardi dolara, što bi, naravno, bio kraj Facebooka.

Do ove cifre mediji su došli kada su zbrojili broj Amerikanaca na koji je utjecao skandal s ''Cambridge Analyticom'' (71 milion) i korisnika (oko 110 miliona) koji su ugroženi drugim propustom koji je Facebook priznao i putem kojeg su javni podaci korisnika bili dostupni pretragom telefonskog broja i maila s najvećom mogućom kaznom koju bi ova kompanija mogla dobiti po korisniku – 41.484 dolara.

FCC sigurno neće opaliti Facebook po džepu ovako velikom kaznom te na ''The Washington Postu'' kažu da bi ta cifra mogla biti oko milijardu dolara.

Treba voditi računa i o tome kako se trenutno govori samo o poznatim skandalima te je pitanje šta još sve skriva Facebook i kakvi će sve problemi tokom sljedećih mjeseci isplivati na površinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.