GLOBUS

Kipar ne učestvuje ni na koji način u planovima za napad na Siriju

Fena

11.4.2018

Kipar ne učestvuje ni na koji način u planovima drugih zemalja u vezi mogućih vojnih operacija protiv Sirije, izjavio je u srijedu portparol kiparske vlade Promos Prodromou, komentirajući izvještaje da britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) razmatra zračne udare protiv Sirije, u odgovoru na navodno korištenje hemijskog opružja protiv mještana Dume.

Ukoliko Britanija donese odluku o zračnim udarima, oni će sasvim izvjesno biti izvođeni iz RAF-ove baze Akrotiri na južnim obalama Kipra, iz koje britanski borbeni avioni trenutno izvode zračne udare samo protiv ciljeva Islamske države u Siriji.

Trenutno je šest bombardera Tornado i osam bombardera Typhoon u bazi Akrotiri koju je Britanija zadržala kao suverenu regiju od 123 kvadratna kilometra nakon što je Kipar stekao nezavisnost 1960. godine.

- Kipar uopće ne učestvuje u tome, i nije bilo nikakvih konsultacija u vezi s planovima drugih zemalja - izjavio je Prodromou, odgovarajući na pitanje da prokomentira mogućnost da Britanija koristi svoju zračnu bazu na Kipru protiv Sirije.

- Dobro je poznato da je ta regija (Akrotiri) britanska baza - kazao je.

U međuvremenu je kiparski informativni centar za letove u Nikoziji saopćio da nije učinio nikakve promjene trenutnih zračnih ruta, kako su saopćile neke aviokompanije.

- "Eurocontrol" nas je obavijestio da budemo spremni da zatvorimo zračne koridore u slučaju vojne akcije. To je bila rutinska poruka i nije bilo nikakve potrebe da do sada pravimo bilo kakve promjene - izjavio je direktor centra Haris Antoniades, prenosi Xinhua.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.