ODLUKE

Tereza Mej: Velika Britanija raspoređuje podmornice

Vijesti.me

12.4.2018

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej (Theresa May) naložila je da se britanske podmornice rasporede tako da im Sirija bude u dometu raketa i da budu spremne za napade na sirijsku vojsku.

Tim za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD razmatra svoje opcije za odgovor na situaciju u Siriji.

Mej još nije donijela konačnu odluku o tome hoće li se Britanija pridružiti eventualnim udarima SAD i Francuske kao odgovor na navodni hemijski napad sirijskog režima, ali ističe da premijerka želi da britanske snage budu sposobne za brzo djelovanje.

"Daily Telegraph" navodi, pozivajući se na neimenovane izvore u britanskoj vladi, da Britanija "čini sve što je potrebno" da bi mogla ispaliti krstareće rakete Tomahavk iz podmornica protiv vojnih ciljeva u Siriji.

Istovremeno, portparol Bijele kuće Sara Sanders (Sarah) saopćila je da se tim za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) sastao da bi diskutirao o odgovoru SAD na "očiglednu upotrebu hemijskog oružja od sirijske vlade protiv vlastitog naroda".

Potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) predsjedava tim sastankom.

Ona je istakla da još nije donesena odluka o tome hoće li američke snage napasti Siriju, iako je predsjednik na Twitteru zaprijetio ispaljivanjem "lijepih, novih i pametnih raketa".

Sanders je napomenula da SAD sa sigurnošću krive sirijsku vladu i njene ruske saveznike za pogubni napad izveden u subotu u Dumi, gdje je, kako navode opozicioni aktivisti i spasioci, ubijeno najmanje 40 ljudi.

U međuvremenu, portparol Kremlja saopćio je da su tvrdnje o napadu hemijskim oružjem izmišljene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.