SUKOBI

Izraelski snajperisti i tenkovi čekaju Palestince

Agencije

13.4.2018

Izraelski mediji tvrde da su Palestinci pripremili zapaljive bombe i da su zato današnje demonstracije nazvali „Danom Molotova“.

Izraelska vojska danas je rasporedila tenkove i snajperiste duž granice Izraela i pojasa Gaze u očekivanju nove, treće runde masovnih demonstracija Palestinaca.

Izraelski mediji tvrde da su Palestinci pripremili zapaljive bombe i da su zato današnje demonstracije nazvali "Danom Molotova".

Međutim, organizatori demonstracija odbacuju te tvrdnje i kažu da planiraju nenasilni protest.

Demonstracije nazvane "Marš povratka" počele su 30. marta i najavljeno je da će trajati šest sedmica, do 15. maja, Dana nezavisnosti Izraela, koji Palestinci zovu Nakba (Katastrofa). Tada su stotine hiljada Palestinaca napustile svoje domove u ratu zbog uspostavljanja jevrejske države 1948. godine.

U sadašnjim demonstracijama poginula su 34 Palestinca, a više od hiljadu ranjeno je bojevom municijom.

Izrael tvrdi da pokret Hamas, koji vlada Gazom, protestima maskira pokušaje napada i dodaje da neće dozvoliti probijanje granične ograde.

Prošlog petka na granici je protestiralo više od 20.000 Palestinaca, a 30. marta bilo ih je najmanje 30.000.

Palestinci protestiraju zbog izraelske blokade, koja traje više od deset godina, i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica.

Ko priđe ogradi, bit će upucan

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman upozorio je da svako ko priđe graničnoj ogradi dovodi život u opasnost.

Bijela kuća pozvala je Palestince da protestiraju mirno barem 500 metara od granice.

Izraelska vojska protekle sedmice nekoliko je puta napala objekte Hamasa u Gazi, a Hamas tvrdi da Izrael hoće da ga uvuče u rat.

Uz to raste i napetost jer je Izrael u pripravnosti zbog prijetnji Irana odmazdom za napad na sirijsku vojnu bazu u noći između nedjelje i ponedjeljka, za koji su Moskva, Teheran i Damask optužili Izrael.

Izrael je u pripravnosti i zbog mogućeg napada SAD na snage sirijskog predsjednika Bašara el-Asada (Bashar al Assad) zbog hemijskog napada u Dumi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.