EVROPSKA KOMISIJA

Barnije glavni kandidat za Junkerovog nasljednika

Fena

14.4.2018

Glavni pregovarač Evropske unije za Brexit Majkl Barnije (Michel Barnier) glavni je kandidat za poziciju predsjednika Evropske komisije nakon što u maju naredne godine budu održani izbori za Evropski parlament, piše portal EurActiv.

Barnijeu bi to bila nagrada za uspješno kormilarenje kroz jedan od najvećih izazova za Uniju u njenoj historiji. Barem tako misle organizacije iz Brisela, prema istraživanju u kojem je učestvovalo više od hiljadu analitičara, diplomata i aktivista koji rade u evropskim institucijama i ambasadama, a koje je objavila organizacija ''Votewatch Europe''.

- Čak 37 posto ispitanika misli da bi Barnije trebao naslijediti Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker), koji nikada nije bio u opciji za novi mandat. Na drugom mjestu je Margreta Vestager (Margretha), komesarka za konkurenciju EU, sa 14 posto glasova, te čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard (Christine Lagarde) sa 13 posto glasova – navodi EurActiv.

Ali, iako možda izgleda kao logičan izbor, Barnijeu bi mogla biti prepreka činjenica da o čelniku Evropske komisije odlučuju ponajviše predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i njemačka kancelarka Angela Merkel, koji navodno favoriziraju Vestager i Lagard.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.