NEVRIJEME

Oluja u Americi odnijela četiri života

Nezavisne novine

15.4.2018

Širom centralnog dijela SAD haraju ozbiljne oluje koje su donijele snažne vjetrove, snijeg, kišu i grad, a odnijele su četiri života i izazvale pometnju u zračnom i drumskom saobraćaju.

Kako prenose agencije, na međunarodnom aerodromu "Sent Pol" u gradu Mineapolisu, u Minesoti, odgođeni su svi letovi u subotu zbog oluje i mećave koje su onemogućile čišćenje piste.

U subotu prijepodne oluja je odnijela dva života u Luizijani, među kojima i život dvogodišnje djevojčice koja je spavala u kamp-kući, na koju je palo veliko drvo.

U Viskonsinu je poginula žena u saobraćajnom udesu nakon što je izgubila kontrolu nad kombijem usljed loših uvjeta na putu.

Vozač kamiona u Ajdahu je, također, poginuo nakon što je izgubio kontrolu nad vozilom na putu prekrivenom snijegom u zapadnoj Nebraski.

U Arkanzasu je u petak prošao tornado kroz grad Mounteinberg, usljed čega su povrijeđene najmanje četiri osobe.

Kako agencije prenose, očekuje se da ovakvi vremenski uvjeti ostanu i danas u Minesoti, Viskonsinu i Mičigenu prije nego što oluja prijeđe u države Njujork i Novu Englesku.

U sjeverenom Viskonsinu snijeg je napadao i do 46 centimetara, navode agencije.

Državna meteorološka služba upozorila je na mogućnost poplava u blizini jezera Mičigen u Viskonsinu i Ilinoisu, gdje su stanovnici Čikaga upozoreni na valove koji mogu dostići i do 5,5 metara.

U Mičigenu, gdje se očekuje još više snijega i leda, hiljade domaćinstava ostale su bez struje.

Snijeg i snažni vjetrovi jačine do 80 kilometara na sat zahvatili su dijelove Južne Dakote, drugi dan zaredom, što je putovanja učinilo gotovo nemogućim.

Dok su upozorenja na mećavu ukinuta u zapadnim dijelovima te savezne države, ostala su na snazi u Južnoj Dakoti i danas.

Agencije navode da je oluja ostavila trag i u Teksasu, u oblastima južno od Dalasa, gdje je padao grad veličine kokošijeg jajeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.