GLOBUS

Putin otvoreno zaprijetio: Nastavak napada na Siriju izazvat će haos

Novosti.rs

15.4.2018

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je danas da bi eventualni novi raketni udari na Siriju doveli do haosa u međunarodnim odnosima.

Putin je to rekao u razgovoru s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem, saopćio je Kremlj.

Kako se navodi, Putin i Rohani su razmijenili stavove o situaciji nakon raketnog udara na Siriju koji su izveli SAD i njihovi saveznici, prenosi TASS. 

Dvojica lidera saglasna su da takva ilegalna akcija negativno utječe na šanse za političko rješenje u Siriji, navodi se u saopćenju Kremlja.

Vladimir Putin je naročito istaknuo da, ako se nastave takve akcije izvedene uz kršenje Povelje UN-a, to će neizbježno izazvati haos u međunarodnim odnosima - saopćio je Kremlj. 

Rusija ima mogućnost da dostojno odgovori na svaki pokušaj nasilnog pritiska SAD, izjavio je direktor Odjeljenja za neproliferaciju i kontrolu oružja Ministarstva vanjskih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

Jermakov je na Skupštini Vijeća za vanjsku i odbrambenu politiku izjavio da se 2018. godine vidi da se vojno-tehnološka situacija kardinalno izmijenila u korist Rusije. 

Imamo dostojan odgovor na svaki pokušaj nasilnog pritiska Sjedinjenih Američkih Država. Prije ili kasnije naše američke kolege morat će pregovarati s nama. I najbolje bi im bilo da to urade prije, a ne kasnije, pošto američka vojno-tehnološka težina u globalnoj raspodjeli snaga stalno opada - istaknuo je Jermakov. 

- Svijest (zemalja Zapada) o nemogućnosti da se produži period jednostrane dominacije u svjetskim poslovima izaziva nervozu i dovodi do neadekvatnih postupaka kao što su sankcije, nasilno prisiljavanje i jednostavno neetičko međudržavno ponašanje. Sve to vodi ka povećanju sukoba u međunarodnim odnosima - rekao je Jermakov.

Dogovori u oblasti razoružanja 

Novi pravno obavezujući međunarodni sporazumi u oblasti kontrole naoružanja u doglednoj budućnosti teško su mogući, naglasio je Jermakov. 

- Jedina važeća pravno obavezujuća međunarodna obaveza u oblasti razoružavanja je Član 6. Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja - dodaje Jermakov.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.