Američki predsjednik Donald Tramp odgodio je uvođenje dodatnih sankcija Rusiji

SAD neće uvesti nove sankcije, ukoliko ne bude novih hakerskih napada

Autor: Agencije
17.04.2018 08:38
A
A
A

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) odgodio je uvođenje dodatnih sankcija Rusiji i vjerovatno ih ni neće odobriti ukoliko Moskva ne izvede novi sajber napad ili ne napravi neku drugu provokaciju, izjavio je visoki zvaničnik američke administracije.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Niki Hejli (Nikki Haley) rekla je u nedjelju da Vašinhton  priprema nove sankcije Rusiji zbog podrške sirijskom predsjedniku Bašaru el-Asadu (Bashar al-Assad), ali je neimenovani zvaničnik Reutersu dan kasnije rekao kako je "ambasadorica ovaj put istrčala pred rudu".

" Washington Post" prvi je javio da je Tramp obustavio plan o dodatnim ekonomskim sankcijama Rusiji. 

Neimenovani zvaničnik administracije SAD rekao je da je Tramp zabrinut da bi nametanje dodatnih sankcija odmah nakon udara na čelu sa SAD protiv snaga Asada, kojeg Rusija podržava, omelo njegove napore da s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigne dogovor o borbi na drugim poljima. 

Prema riječima tog zvaničnika, Tramp je izrazio zabrinutost kako bi, ukoliko administracija ne postupi obazrivo, tenzije između Vašingtona i Moskve - koje su već na najnižem nivou otkako je Hladni rat okončan - mogle opasno eskalirati. 

Upitana za komentar, Bijela kuća je dala odgovor identičan odgovoru portparola Sarah Sanders, a to je kako "razmatraju dodatne sankcije protiv Rusije i odluka će biti donijeta u bliskoj budućnosti".

Ipak, još jedan visoki zvaničnik administracije SAD kaže kako je Hejli pomalo ishitreno postupila kada je najavila nove sankcije. 

- O sankcijama se diskutiralo, ali je odlučeno da se sa njima sačeka neko vrijeme - pojasnio je on.

U ponedeljak je američka administracija optužila hakere koje podržava ruska Vlada za globalni sajber napad na rutere i drugu kompjutersku opremu, napominje Reuters.