SIRIJA

Inspektori dobili dozvolu da posjete mjesto hemijskog napada

Index.hr

17.4.2018

Međunarodni tim inspektora iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) dobio je dozvolu ulaska na mjesto hemijskog napada i moći će ga posjetiti u srijedu, objavila je Rusija.

U isto vrijeme, sirijski mediji izvještavaju da je protuzračna odbrana te zemlje odgovorila na raketni napad na Homs, koji je gađao zračnu bazu Šajrat - istu onu koja je pogođena u prošlogodišnjem američkom raketnom napadu. Međutim, Pentagon je saopćio kako “nema američke vojne aktivnosti na tom području u ovom trenutku”.

Iako su inspektori u Siriji još od subote, nije im bilo dozvoljeno posjetiti Dumu, u kojoj se 7. aprila, prema izvještajima medicinskih i medijskih organizacija s terena i tvrdnjama SAD, Francuske i Velike Britanije, dogodio napad bojnim otrovima u kojem je poginulo oko 70 ljudi, a povrijeđeno više stotina.

Sirija i Rusija negiraju da se ikakav hemijski napad dogodio, već da je cijela “stvar izrežirana”, kako se izrazio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Uprkos njihovom osporavanju napada, SAD, Britanija i Francuska izvele su u noći s 13. na 14. april ograničenu vojnu akciju usmjerenu na sirijska postrojenja povezana s hemijskim oružjem.

Inspektorima OPCW-a ulaz na mjesto napada u Dumi danima nije bio dozvoljen zbog, kako tvrdi Rusija, američke i savezničke vojne akcije, kao i “sigurnosnih problema i činjenice da ceste do Dume još nisu razminirane”, kako je izjavila ruska delegacija u OPCW-u na jučerašnjem sastanku te organizacije u Hagu.

Amerikanci optužili Ruse da su uklonili dokaze napada

Međutim, američka delegacija u OPCW-u optužila je Rusiju i Siriju da možda ne puštaju inspektore na mjesto napada kako bi uklonili dokaze.

- Rusi su mogli posjetiti mjesto napada - rekao je američki ambasador Kenet Vard (Kenneth Ward) na sastanku OPCW-a u Hagu i istaknuo: "Zabrinuti smo jer su oni mogli utjecati na dokaze kako bi spriječili inspektore OPCW-a da provedu učinkovitu istragu."

Moskva je optužbe odmah odbacila.

- Zatražili smo objektivnu istragu. To je bilo u samom početku, kada se pojavila vijest o napadu. Prema tome, navodi koji su sada usmjereni prema Rusiji neutemeljeni su - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Inspektori bi trebali prikupiti uzorke, ispitati svjedoke i dokumentirati dokaze te zaključiti je li bilo upotrijebljeno međunarodnim konvencijama zabranjeno hemijsko oružje, ali ne bi imali pravo pripisati odgovornost za takav napad nekoj od strana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.