NJEMAČKA

Merkel pod pritiskom desničara dočekuje posjetu francuskog predsjednika

Fena

18.4.2018

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržava ideju osnivanja evropskog monetarnog fonda, nad kojim bi države imale dovoljan nadzor, naveli su izvori iz Berlina, dan uoči posjete francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

On će sutra posjetiti Njemačku u trenucima kada snažno zagovara reforme eurozone da bi bile spriječene eventualne nove krize poput one iz 2009. godine.

Osnivanje evropskog monetarnog fonda (EMF) je Makronova ideja, a on je predlagao i da eurozona ima svoj budžet vrijedan stotine milijardi eura, ali to u Njemačkoj nije naišlo na odobravanje.

Merkel je rekla zastupnicima u Bundestagu iz njene stranke da je koncept EMF prihvatljiv dok god države imaju nadzor nad njim.

- Ne radi se o tome da mi kočimo reforme dok ih drugi traže. Želimo samo pronaći pravi put – naveo je izvor, prenosi agencija Reuters.

Merkel se nalazi pod pritiskom opozicionog ultradesničarskog bloka koji je na izborima dobio veliki broj glasova na kritici njene politike imigracija i eurointegracija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.