AMANDMAN

Velika Britanija ipak ne izlazi iz carinske unije

CDM

19.4.2018

Gornji dom britanskog parlamenta izglasao je amandman koji dovodi u pitanje plan premijerke Tereze Mej (Theresa May) o napuštanju carinske unije.

Dom lordova je sa 348 glasova za i 225 protiv usvojio amandman na plan premijerke o Brexitu kojim se traži da Britanija ostane u carinskoj uniji i nakon izlaska iz EU, čime je, kako ocjenjuju agencije, porazio premijerku Terezu Mej, koja to odbija.

Amandman je dio plana zakona o mogućnosti da Velika Britanija ostane u carinskoj uniji, dok se konzervativna vlada obavezala da će napustiti i jedinstveno tržište, kako bi mogli kontrolirati imigraciju i slobodno voditi trgovinske pregovore s ostatkom svijeta.

Izlazak iz Evropske unije u tim uvjetima, međutim, neke poslanike i privrednike zabrinjava zbog mogućih posljedica na privredu i mir u Sjevernoj Irskoj u slučaju uvođenja granice s Irskom.

Većina članova Doma lordova naklonjena je Evropskoj uniji.

- To je izuzetno važan trenutak. Dom lordova se ujedinio da bi pokazao vladi da je zadržavanje carinske unije ključ budućeg blagostanja Velike Britanije - reagirao je vođa Liberalno-demokratske stranke u gornjem domu Ričard Neubi (Richard Newby).

Izglasavanje amandmana ponovo ističe stalne podjele unutar Konzervativne stranke po pitanju Brexita.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.