SAVJETI

Milijarder Ilon Mask otkriva kako da uspijete na poslu: Ovo je šest zlata vrijednih savjeta

100posto.hr

19.4.2018

Ako neko ima mnogo posla onda je to Ilon Mask (Elon Musk), direktor Tesle i SpaceX, nedavno je poslao automobil na Mars, a planira i kolonizirati taj planet.

Predsjedava još nizom kompanija, a dao si je u misiju elektrizirati planet (Zemlju) svojim Tesla automobilima. Mali uvid kako sve to stiže može se dobiti iz njegovog e-maila koji je procurio u javnost. Poslao je elektronsku poštu svim zaposlenicima u Tesli, njih 37.000 dobilo je upute kako biti što produktivniji na poslu.

Mnogi zaposleni u velikim korporacijama upravo bi mogli zakolutati očima, na još jedan generički e-mail od nekoga visoko u hijerarhiji ko nema previše dodira s njihovim kotačićem u velikom stroju, ipak ovaj e-mail nije takav. Mask nudi neke doista nekonvencionalne metode kako biti produktivniji i olakšati (si) posao. Odnosno kako da svako ko je zaposlen izbjegne nepotreban gubitak vremena (pod tim ne misli na pauzu za ručak).

Neki od savjeta su kršenje pravila firme, odlazak sa sastanka ili obraćanje višem šefu od vašeg - ako posao to zahtijeva.

Ovo su savjeti Maska kako povećati produktivnost na poslu:

1. Riješite se velikih sastanaka

- Pretjerani sastanci uništavaju velike kompanije, a gotovo uvijek - stanje je sve gore s vremenom. Molim vas napustite sve velike sastanke.


2. Izbjegnite previše sastanakačarenja

- Odbacite učestale sastanke, osim ako se ne radi o jako hitnoj stvari. Učestalost sastanaka bi trebala opasti jednom kada se problem riješi.


3. Napustite sastanak na kojem ne doprinosite

- Odite sa sastanka ili prekinite poziv čim postane jasno da ne dodajete nikakvu vrijednost. Nije nepristojno otići, nepristojno je nekoga siliti da ostane i trošiti mu vrijeme.


4. Izbjegavajte akronime i žargon

- Nemojte koristiti akronime ili besmislene riječi za predmete, softver ili procese u Tesli. Općenito, sve što zahtjeva objašnjenje koči komunikaciju


5. Zaobiđite posrednika (vašeg šefa), ako je potrebno

- Komunikacija se treba odviti najkraćim mogućim putem kako bi se završio posao, a ne putem hijerarhijskog lanca.


6. Ne pratite pravila, pratite logiku

Općenito, uvijek odaberite zdrav razum da vam bude vodič. Ako je slijepo praćenje pravila kompanije očito smiješno u određenoj situaciji, tako da bi bio odličan crtić, tada se pravilo mora promijeniti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.