VELIKA BRITANIJA

Priča se da već godinama mijenja krv, a misterija je šta kraljica Elizabeta radi srijedom u 6.30 ujutru

Blic.rs

21.4.2018

Britanska kraljica Elizabeta II (Elizabeth) proslavlja danas 92. rođendan. Na tronu Britanije je već 65 godina, a njen život svih ovih godina prate brojne zanimljive činjenice, ali i špekulacije.

Koje sve priče prate kraljicu Elizabetu II, od toga da je nekoliko puta mijenjala cjelokupnu krv u organizmu, do toga šta je uzrok njene vitalnosti uprkos godinama, saznajte u nastavku.


U zavisnosti od prilike, određuje se stajling u kojem će se pojaviti kraljica. Ako ste se nekada pitali zašto vjetar nikada nije uspio da podigne haljinu kraljice, tajna je u tome što se na krajevima njenih kreacija nalaze mali tegovi koji drže haljinu u striktnom položaju. Upravo iz tog razloga haljina ili suknja nikada se nije mogla podići.

Kralj Filip je veliki gurman, ali kraljica to nikako nije. Vjerovali ili ne, Elizabeta II jede toliko da utoli glad.

Dan započinje čajem i keksićima. Naravno, čaj konzumira bez mlijeka i šećera. Doručak se sastoji od žitarica i voća. Na meniju za doručak u određenim trenucima nalazi se kajgana s dimljenim lososom i tartufima, dok prije ručka voli popiti džin.

Ručak se sastoji iz ribe s povrćem, a najviše obožava da jede špinat i tikvice. U palači postoji strogo pravilo da kraljica ne jede ništa što sadrži skrob, zato ona u jelovniku nikada nema krompir, rižu i tjestenine. Večera se sastoji od fileta govedine ili divljači, ponekad i lososa. Za desert uvijek bira jagode i slatke bijele breskve. Prije odlaska na spavanje, po pravilu koje upražnjava već godinama, ispija čašu šampanjca.

Tokom dugačkih putovanja, ili onih kratkih kada napušta Bakingemsku palaču, vjerovali ili ne, ali, prema tvrdnjama najbližih, saradnika kraljice Elizabete II ona sa sobom nosi privatni toalet-papir. S njom ide lični doktor, koji kod sebe nosi defibrilator, medicinske instrumente za sitne hirurške zahvate, ali i nekoliko jedinica krvi u slučaju neke nezgode.

Navodno, kraljica nosi i do 30 kombinacija na putovanja, za svaku moguću situaciju, pa tako nosi uvijek i jedan potpuno crni komplet. U slučaju da se kraljici ne dopadne obrok u nekoj zemlji (naprimjer, ne voli bijeli luk i školjke), kraljica nosi i britanske namirnice, ali i flaširanu vodu.

Ne voli da se šminka, ali uvijek voli da na usnama ima ruž. Omiljeni joj je “Clarins”, a za nju je čak napravljena nijansa koju je 1952. godine nosila na jednoj ceremoniji. Nijansa bordo karmina, nazvana Balmoral Lipstik, postala je kraljicin zaštitni znak. Oduvijek joj je u torbici i nosi ga uvijek. U slobodno vrijeme, a to obično čini pred spavanje, obožava da čita kriminalističke romane. Nije ljubitelj romantičnih knjiga, a njeni omiljeni pisci su: P. D. Džejms (James), Dik Frensis (Dick Francis) i Agata Kristi (Agatha Christie).

O njenom životu brine veliki ljekarski tim, međutim, postoje glasine da je nekoliko puta do sada mijenjala cjelokupnu krv - da je iz organizma kraljice Elizabete II izvađena njena krv, a potom ubačena ista krv, s istom grupom.

Mnogi navode da je upravo u tome tajna dugovječnosti ove vladarke Velike Britanije.

Postoji pravilo koje se već decenijama upražnjava. To je da svake srijede u 6.30 ujutro kraljica ima sastanak s britanskim premijerom. Mnogi kažu da su to strogo povjerljivi razgovori udvoje te niko nikada nije saznao šta to kraljica priča s prvim ljudima države.

Ako joj je neka zabava dosadna, ona ima šifre kojima se sporazumijeva s ostalim ljudima iz protokola. Mnogi su ga nazvali takozvani govor torbom. Naime, kada je na nekom događaju i spremna je da ode, ona na sto stavi svoju torbu. To je znak pratnji i osiguranju da za pet minuta polaze.

I za kraj, svaki stanovnik Engleske mora posjedovati vozačku dozvolu, ali kraljica Elizabeta II to ne mora. Za nju važi pravilo da je jedina osoba u Velikoj Britaniji koja može bez tablica i dozvole voziti svoj državni automobil.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.