OPROŠTAJ

Barbara Buš sahranjena pored svoje kćerke

Glas Amerike / AFP

22.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Foto: AFP

Nekoliko bivših američkih predsjednika bilo je među stotinama ožalošćenih građana koji su odali počast bivšoj prvoj dami Barbari Buš (Bush), koja je preminula u utorak u 93. godini. Ona je bila supruga 41. američkog predsjednika Džordža Herberta Vokera Buša (George Herbert Walker Bush) i majka Džordža Vokera Buša (George Walker), 43. predsjednika.

Osim njenog supruga i najstarijeg sina, bivši predsjednici Barak Obama (Barack) i Bil Klinton (Bill Clinton) prisustvovali su sahrani u episkopalnoj crkvi Svetog Martina u gradu Hjustonu u Teksasu. Na njen zahtjev, služba je bila veoma jednostavna. Barbara Buš i njen suprug počeli su da dolaze na službe u toj crkvi kada su se preselili u Hjuston 50-ih.

Prva dama Melanija Tramp (Trump) također je prisustvovala sahrani, kao i bivše prve dame Mišel Obama (Michelle) i Hilari Klinton (Hillary). Melanija Tramp je došla u ime Donalda Trampa. Predsjednik je tvitovao da je "na putu za južnu Bijelu kuću (njegovo odmaralište Mar-a-Lago na Floridi), gdje će pratiti TV prijenos sahrane".

Bivša prva dama izabrala je svog drugog najstarijeg sina, bivšeg guvernera Floride Džeba Buša (Jeb) da održi oproštajni govor, zajedno s njenom dugogodišnjom prijateljicom Suzan Bejker (Suzanna Baker), suprugom bivšeg državnog sekretara Džejmsa Bejkera III (James). Historičar Džon Mičam (John Mican), koji je napisao biografiju njenog supruga, također je govorio na sahrani.

- Ona nam je bila nastavnica i uzor kako živjeti život pun smisla i svrhe - rekao je Džeb Buš.

Također se našalio kako je njegova majka svoj stil opisivala kao "dobroćudnu diktaturu".

- Ali, iskreno, nije uvijek bilo tako dobroćudno - rekao je izazvavši smijeh među okupljenima.

Bejker je opisala Barbaru Buš kao "pametnu, snažnu, duhovitu i smjelu ženu".

Hiljade ljudi u petak su prošle pored njenog kovčega da bi se oprostile od jedne od najutjecajnijih političkih matrijarha u zemlji.

Sahranjena je u Bušovoj biblioteci na Univerzitetu A&M, oko 160 kilometara od Hjustona, gdje je sahranjena i njena trogodišnja kćerka Robin, koja je umrla od leukemije 1953. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.