VLADA

Velika Britanija razmatra ukidanje viza bogatim Rusima

CDM

22.4.2018

Devet od 25 najbogatijih Rusa ima udio u barem jednom posjedu u Velikoj Britaniji prema “Blumbergovom” indeksu milijardera.

Lista, očekivano, nije obična imovinska. Uključuje najveću privatnu rezidenciju u Londonu (poslije Bakingemske palače) i fudbalske klubove Čelzi i Arsenal.

Takva imovina simbol je toga što Velika Britanija važi za sigurno i stabilno mjesto za ultrabogate Ruse. Ali to se polako gubi nakon trovanja ruskog bivšeg špijuna i najnovije runde sankcija SAD.

Iz britanske vlade rečeno je da se razmatra povlačenje 700 viza dodijeljenih bogatim Rusima. Također, prema novim odredbama, nadležni mogu zaplijeniti imovinu ukoliko se njena vrijednost ne poklapa s prihodima vlasnika.

Iako je malo vjerovatno da će se takvo nešto dogoditi milijarderima s višestrukim prihodima, to zavisi od toga koliko se lako može pratiti izvor bogatstva, rekao je Džejms Flečer (James Flacher), specijalista u advokatskoj firmi u Londonu.

U međuvremenu, nema naznaka da je bilo koji od devet najbogatijih Rusa pod istragom. Portparol Ališera Usmanova, čija imovina u Ujedinjenom Kraljevstvu uključuje više od 100 miliona dolara u vilama i udio u Arsenalu, rekao je da milijarder ima “sve neophodne dokumente”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.