LIFESTYLE

Facebookove financije nezaustavljivo rastu

Avaz.ba

27.7.2017

Nastavlja se sezona kvartalnih finansijskih izvještaja za drugo tromjesečje ove godine. 

Ovoga puta okrećemo se Facebooku i njegovom fenomenalnom rastu prihoda i dobiti. U tri mjeseca, od marta do juna ove godine, najveća društvena mreža na svijetu je ostvarila prihode od 9,32 milijarde dolara, što je porast od čak 44,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Od toga je čak 3,89 milijardi uknjiženo kao dobit kompanije, a i u ovom pokazatelju je zabilježen strelovit godišnji rast, i to od čak 71%.

Najveći dio prihoda Facebook ostvaruje od prodaje oglasa, a mobilno oglašavanje postalo je glavni izvor njihove dobiti i općenito rasta u poslovnom smislu. Čak 87% svih oglasa na Facebooku prikazano je na mobilnim aplikacijama, a velik rast se bilježi i od monetizacije video zapisa koji se po novome automatski pokreću unutar News Feeda. Nešto novih prihoda donio je i Instagram, a utjecaj oglasa koji se plasiraju putem Messengera tek se očekuje.

Zanimljivu statistiku povodom objave ovih rezultata objavila je kompanija Pivotal Research. Prema njihovim podacima danas prema Facebooku i Googleu odlazi čak 99% svih novih ulaganja u internetski marketing – što znači da bez tih dvaju kompanija internetska industrija oglašavanja gotovo da ne bi rasla, piše bug.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.