LIFESTYLE

Ako ovih šest stvari objavite na Facebooku mogli biste grdno požaliti

Avaz.ba

3.9.2017

Postoje stvari koje radite na društvenim mrežama s kojima štetite sami sebi.

Da, lijepo je pohvaliti se novim radnim stolom u stanu, ali ne trebate napisati svoju adresu, ako putujete, tačan datum od kada do kada vas nema i slično. Neke privatne stvari trebaju ostati upravo to - privatne. Prije nego kliknete gumbić ''share'', pripazite da s Facebook i Instagram publikom ne podijelite ovih šest stvari.


Adresa stanovanja i vašeg mjesta gdje radite

Ovdje ne pričamo samo o doslovnom utipkavanju fizičke adrese na Facebook, već i opciju ''check in'' ili prijavljivanja na određene lokacije te geografsko tagiranje na fotografijama. To uključuje i opciju na Instagramu kada se doda lokacija fotografije, a vjerujemo da ne želite da baš svako zna gdje živite i radite, zar ne?


Detalji o putovanjima

Obavještavanje svekolikog Facebook i Instagram korisnika o tome na koliko dugo idete na godišnji je neizravna pozivnica provalnicima da uđu u vaš dom. To ne znači da ne trebate objavljivati fotke s putovanja, samo ograničite objave na ljude od povjerenja i nikako ne stavljajte na javno. I nikada, ali nikada ne pišite cijeli plan putovanja u detalje.


Lozinke

Online sigurnosna pitanja nisu najsigurnija, pogotovo kada zahtijevaju informacije koje biste mogli lako davati na društvenim mrežama. Ime mjesta u kojem ste odrasli, nadimak iz vašeg djetinjstva, ime prvog kućnog ljubimca - to su sve specifični detalji koje vaš širi društveni krug ionako ne treba znati.


Privatne fotografije

Vjerujemo kako nemate namjeru objaviti na svom Face, Instagram ili Twitter profilu svoj goli selfie, ali ga možete poslati na Messenger ili Snapchat. Jednostavno - nemojte. Nikada ne znate kada te fotke mogu završiti javno objavljene, bolje ne riskirati.


Fotografije djece

Kada su djeca u pitanju, potrebno je biti iznimno oprezan s objavljivanjem sadržaja na društvenim mrežama. Ako nisu vaša djeca, obavezno prvo upitajte njihove roditelje za dopuštenje objavljivanja fotografija. A ako su i vaša djeca u pitanju, izbjegavajte kompromitirajuć sadržaj, uključujući i gdje idu u vrtić i/ili školu.


Kreditne kartice ili financijske informacije

Neki korisnici fotkaju svoje kreditne kartice koje objavljuju na društvenim medijima i to uopće nećemo ni komentirati. Ali postoje i manje očite informacije koje možete podijeliti, a da niste ni svjesni rizika. Koju banku koristite, koliki si vaši prihodi, pa čak i datum i mjesto rođenja daju hakerima dovoljno informacija za pristup vašim financijskim podacima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.