LIFESTYLE

Hakiran Instagram, pokradeni podaci o korisnicima

Avaz.ba

3.9.2017

Protekle sedmice otkriveno je da su nepoznati hakeri uspjeli provaliti u korisničke račune nekolicine "celebrityja" na Instagramu, te odatle pokupiti njihove kontakt podatke – e-mail adrese i brojeve telefona. 

No, kako se tada tvrdilo da je riječ o napadu manjeg opsega koji je pogodio nekolicinu korisnika, i to onih s verificiranim računima, nismo tome pridavali veliku važnost.

Međutim, danas se saznaje kako su hakeri u napadu uspjeli pokupiti korisničke podatke sa oko 6 miliona Instagram računa. 

Ta je informacija potvrđena kada su isti hakeri ponudili na prodaju bazu s tim podacima. Navedenoj se bazi može pristupiti uz plaćanje, a nudi čak i pretraživanje dostupnih podataka. 

Kako Instagram ima oko 700 miliona korisnika, čini se da je u ovom napadu kompromitirano nešto manje od jedan posto korisničkih računa.

Iz Instagrama poručuju da su popravili propust koji je omogućio ovu krađu podataka, te da sarađuju s policijom na otkrivanju počinitelja. 

Navode i da niti jedna lozinka ili drugi podaci s Instagrama nisu ukradeni. 

Međutim, svim korisnicima savjetuju da pripaze na sigurnost svojih računa i da prijave sve sumnjive aktivnosti poput čudnih dolaznih poziva, poruka ili e-mailova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.