LIFESTYLE

Ovaj Hrvat bježi iz Hrvatske: Neću da živim sa zločincima

Avaz.ba

24.9.2017

Splićanin Mario Vujević samo je jedan od onih koji se odlučuju na odlazak iz Hrvatske. 

Na svom Facebook profilu objavio je oproštajno pismo namijenjeno Hrvatskoj javnosti u kojem je istakao sve razloge koji su ga natjerali na odluku o odlasku.

Njegov status širi se društvenim mrežama, a samo na Facebooku podijeljen je na stotine puta. Za Index.hr još je rekao da će ostale istinite fašističke priče i priče o teroru u Splitu opisati u knjizi koju će objaviti.

Njegov status prenosimo vam u cjelosti:

- Odlučio sam da uskoro odem tamo gdje ne žive vjerski fanatici, koji s mrtvima po ulicama teroriziraju vlastiti narod. Odlučio sam da odem tamo gdje domoljubi i ratnici ne ucjenjuju vlastiti narod i vlastitu državu 22 godine nakon rata, tražeći nove privilegije. Želim živjeti u građanskoj državi u kojoj će deklarirani fašisti za promoviranje istog biti u zatvorima.

Želim živjeti u državi u kojoj vjera i vjeronauka postoje samo u crkvama gdje im je mjesto. Vjeri kažem jedno veliko ne na ulicama, u školama i javnim ustanovama. Ne želim gledati šovinističke siledžije koje traže Srbe i Hrvate antifašiste da im naude.

Hrvatski čovjek će se probuditi tek kada ruka fašizma zakuca na njegova vrata. Ali, onda je kasno. Želim živjeti multikulturalnost 21. vijeka, a u bolesnoj nacionalističkoj državi to je nemoguće.

Hrvatska postaje vjerski rezervat i ubrzo možemo očekivati sveštenike kao voditelje dnevnika i teologe kojima je zemlja i dalje ravna ploča kako predaju filozofiju. Degeneričan je utjecaj crkve na civilno društvo, i njihov pokušaj da realnost i istinu zamijene maglovitim bajkama i smišljenim lažima. I zato ću ubrzo Hrvatskoj reći - zbogom. 

Još je malo ostalo do kompletne vladavine klerofašizma. Želim se buditi tamo gdje ne postoje Plenković, Kitarović, Markić, Hasanbegović, Bozanić i Marko Skejo.

Tamo gdje vlada demokratija, a ne klerofašistički režim. Tamo gdje postoji budućnost bez fašista u svim strukturama vlasti. Želim da se moje dijete budi daleko od ustaša i zločinaca koji sanjaju novi Jasenovac i Staru Gradišku - napisao je na Facebooku Mario Vujević, nautičar iz Splita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.