LIFESTYLE

Google napravio novog trojanskog konja kako bi ušao u svaki aspekt vašeg života

AFP

Avaz.ba

22.10.2017

Kako se približavaju praznici, Google sve više nudi hardware proizvode sličnije Samsungovim ili Appleovim, umjesto proizvoda vezanih uz tražilicu. 

Ali, razlog tome je dobar plan i vezan je uz revoluciju umjetne inteligencije.

Sve je počelo ove sedmice na predstavljaju novih Googleovih telefona Pixel 2 koji su dobili pozitivne recenzije. Osim toga, u ponudi Googlea je i mnoštvo novih gadgeta – bežične slušalice, atraktivni Chromebook (vrsta laptopa koja se temelji na Linuxu), velike i mini verzije Google Home pametnog spikera, kamera slična Go-Prou, te izmijenjena verzija njihovog seta virtualne stvarnosti.

Google se već prije površno bavio hardverom i to bez mnogo uspjeha, ali čini se da je kompanija sada mnogo ozbiljnija oko toga. Prošle godine su postavili Rika Osterloha (Rick), bivšeg predsjednika proizvođača Motorole, na mjesto direktora zaduženog za razvoj hardvera.

Osim toga, nedavno su potrošili više od milijardu dolara da povećaju kapacitet za hardvere na način da su kupili udio u HTC-u. 

Ipak, gotovo svi njihovi prihodi još uvijek dolaze od oglašavanja putem softwarea. Tržište telefona na kojem će sudjelovati i njihovi Pixel telefoni već je zasićeno što Googleu daje malo prilike da se tamo dokaže.

Čak i ako dobije nešto veću pažnju potrošača, Googleovi prijašnji pokušaji da ih zadovolji nisu dali dobre rezultate. Prošle godine, prema nekim procjenama, prodali su malo više od milion primjeraka pametnih telefona Pixsel. Poređenja radi, Apple milion iPhonea proda u roku od samo nekoliko dana. Što se tiče potencijalne prodaje Google hardware opreme, ne čini se da će ona ikada biti išta više od sjene onoga što Google zaradi na tražilici. Ali to ne umanjuje važnost njihovog hardwarea. 

Ako se Google odjednom čini više zainteresiranim za hardware, iz same kompanije nisu objašnjavali zašto je to tako. Tek su natuknuli, a Business Insider je ušao u srž razloga.

Revolucija u umjetnoj inteligenciji

Sve se, smatraju u Business Insideru, vrti oko revolucije vezane za umjetnu inteligenciju. Radi se o Google Assistantu, tehnologiji glasovnog asistenta koja konkurira Amazonovoj Alexi i Appleovoj Siri.

Google općenito umjetnu inteligenciju vidi kao sljedeću veliku temeljnu tehnologiju, onu koja bi uskoro mogla biti na razini važnosti kao i tehnologija pretraživanja i androida. Čitajući između redova, na konferenciji na kojoj je Google predstavio svoje proizvode, čini se da Google svoja nastojanja oko hardwarea vidi kao Trojanskog konja za svoje napore oko umjetne inteligencije, način da progura svog asistenta i svoju umjetnu inteligenciju u domove i živote svojih korisnika. 

U industriji IT-a mnogo se razgovara o uređajima koji će moći zamijeniti pametne telefone, te se ujedno naglašava važnost softwarea koji će biti važniji od samih uređaja. Razlog tome je to da se rad tih uređaja temelji upravo na inteligenciji. Među velikim IT igračima Google je u najboljoj poziciji da omogući te uređaje nove generacije, jer njegova umjetna inteligencija i povezana ''pamet'' su najbolji na svijetu.

Na primjer, Google Asistent star je samo godinu dana, ali već je dokazao da je sposobniji od svojih konkurenata kao što su Siri, Alexa ili Microsoftova Cortana. Googleova prednost je ta da se njegov Asistent može služiti mnoštvom informacija koje je kompanija prikupljala od korisnika dok su se služili tražilicom ili nekim drugim Googelovim alatima. Asistent sve te informacije koje su mu poznate od nekoga ko ima Google račun, može koristiti kako bi bio bolji od konkurenata. 

Najveći Googleov izazov je da ubaci svog Asistenta u što više uređaja kako bi bio prisutan kod što većeg broja korisnika, a gomila novih proizvoda iz Google upućuje da planira učiniti upravo to.

Svi novi Googleovi proizvodi u sebi na neki način sadrže njegovu tehnologiju umjetne inteligencije. Na primjer, nova kamera Google Clips koristi umjetnu inteligenciju da posmatra šta se događa oko nje kako bi odredila najbolje vrijeme za snimanje kratkih videa. Potom ta videa šalje u Google Photos, koji pak nudi prepoznavanje lica, a prepoznavanje lica se stalno usavršava.

Google je i svoje bežične slušalice opremio umjetnom inteligencijom i to na način da mogu prevoditi iz jednog jezika u drugi u realnom vremenu, nešto slično onome što možemo vidjeti u Star Treku, a ugradio je Asistenta i u mnoge svoje nove proizvode, uključujući pametne telefone Pixel 2. 

Sada kada su ugradili umjetnu inteligenciju u svoje hardware proizvode, njihova namjera je da nagovore svoje hardware partnere da prihvate njihovu tehnologiju umjetne inteligencije, kao što je bio slučaj s androidima tokom prošlog desetljeća. Bez obzira na proizvođača, svi novi android telefoni imaju ugrađenog Asistenta, a sada Asistenta ugrađuju Sony, Panasonic i uskoro Sonos, u pametne zvučnike.

Googleova umjetna inteligencija već je našla put i u svakodnevne uređaje. 

LG je ove godine najavio da ćemo uskoro pomoću Asistenta moći kontrolirati mašine za pranje veša i robote usisavače. Ako imate pravi hardware, dovoljno će biti reći: ''OK, Google usisaj dnevnu sobu''.

Integracija umjetne inteligencije u svakodnevne predmete nudi ogromnu priliku za tehnologiju. Koristeći hardware kako bi progurao svoju umjetnu inteligenciju u vaš život, Google se pozicionira na mjesto lidera te revolucije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.