LIFESTYLE

Facebook izvještaj: Više od 200 miliona lažnih i duplih profila

( Ilustracija)

Avaz.ba

6.2.2018

Kreiranje novog Facebook naloga je relativno lako, tako da nerijetko možemo naići na naloge koji su kreirani s namjerom da spamuju ili da korisnike navode na posjetu određenih linkova. Prema navodima Facebooka, lažni i/ili dupli nalozi čine oko 10 posto mjesečnih aktivnih korisnika na popularnoj društvenoj mreži.

Prema najnovijem Facebook izveštaju, tokom četvrtog tromjesečja kompanija procjenjuje da postoji oko 10 posto duplih naloga u bazi mjesečno aktivnih korisnika na globalnom planu.

- Vjerujemo da je procent duplih naloga značajno viši na tržištima u razvoju, kao što su Indija, Indonezija i Filipini, naspram razvijenih tržišta - navodi se.

Posljednje informacije koje je Facebook objavio su sugerirale da kompanija ima 2,13 milijardi aktivnih korisnika mjesečno, što znači da je 10 posto lažnih/duplih naloga ekvivalentno nešto preko 200 miliona naloga.

Naravno, nisu svi dupli ili lažni nalozi maliciozni, jer neki korisnici kreiraju naloge za ljubimce, neki su neklasificirani i slično, prenose "Nezavisne".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.