CILJANO OGLAŠAVANJE

Facebook i njegove "vampirske" aplikacije mogu vas pratiti i kad se izbrišete sa FB: Evo kako to spriječiti

Daily Mail

25.3.2018

Posljednji skandal koji je potresao Facebook uzrokovao je da mnogi korisnici ove društvene mreže razmišljaju da obrišu svoje račune da bi zaštitili svoje privatne podatke.

Međutim, brisanje računa sa Facebooka ne bi bilo dovoljno da se zaustavi FB, njegovi oglašivači i tzv. vampirske aplikacije da vas prate svugdje po internetu.

Facebook koristi fragmente koda, u kojem se nalaze tagovi, pikseli i kolačići (cookies), da bi prikupio informacije o vama te kreirao vaš digitalni profil, sve i ako nemate račun na ovoj društvenoj mreži.

Osim toga, Facebook dopušta hiljadama raznoraznih "vampirskih" aplikacija da vas prate i sakupljaju podatke o vama.

Mnogi korisnici Facebooka zato ručno brišu aplikacije i ukidaju im ovlasti, ali je pitanje šta je s podacima koje su aplikacije već pokupile.

Osnivač Facebooka Mark Zakerberg (Zuckerberg) priznao je da je "pravio greške" koje su dovele do skandala kada je kompanija Cambridge Analytica pokupila sa FB privatne podatke miliona korisnika.

Međutim, Facebook koristi marketinšku platformu "Audience Network", kako bi plasirao oglase prema vašim afinitetima.

Facebook tako sakuplja informacije o vama preko vaše IP adrese, čak i kada niste na FB, pa tačno zna koje ste stranice posjećivali, šta ste kucali u Google, ili koliko ste vremena proveli čitajući ili gledajući nešto na netu.

Nije Facebook jedini koji koristi ovu tehnologiju. Ciljani marketing koriste i Google i Apple, pa se zato ne treba čuditi kada u Google ukucate, naprimjer, noćenje u Sarajevu, a za par minuta vam na portalima počnu izlaziti reklame za noćenje u Sarajevu.

U slučaju Facebooka, veliki problem korisnicima mogu predstavljati brojne aplikacije, od kojih su mnoge "vampirske".

"Vampirske" aplikacije mogu prikupljati podatke ne samo o vama, već i svim vašim prijateljima na Facebooku.

Na taj način je i Cambridge Analytica pokupila podatke oko 50 miliona korisnika FB, što je kasnije koristila u predizbornoj kampanji Donalda Trampa (Trump) te Brexit.

Kako biste spriječili aplikacije da prikupljaju podatke o vama, na ovomLINKU možete provjeriti koje sve aplikacije imaju ovlasti za to, te ih možete onemogućiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.