FACEBOOK

Zakerberg nije imao odgovor na pitanje američkog Kongresa

AFP

B92

11.4.2018

Kada je američki Kongres na petosatnom ispitivanju Marka Zakerberga (Zuckerberg) postavio pitanje da li Facebook prati svoje korisnike i kad se izloguju, Mark Zakerberg je ušutio.

Bilo je očigledno da Zakerberg želi izbjeći odgovor na ovo pitanje, a na kraju kada je morao nešto da kaže rekao je da će kompanija na to pitanje odgovoriti „naknadno“.

Što je još bizarnije, tvrdio je da ne zna odgovor na to pitanje iako je on osnivač društvene mreže Facebook.

- Postoje tvrdnje da Facebook može pratiti aktivnost korisnika na internetu čak i kada su izlogovani. Možete li nam potvrditi da je to tačno? - upitao je senator Rodžer Viker (Roger Wicker).

- Senatore, želim da odgovorim na ovo pitanje tačno pa je najbolje da moj tim i ja dostavimo izvještaj o tome naknadno. Znam da ljudi koriste "cookies" na internetu i oni se sigurno mogu povezati s aktivnostima nakon sesija. To radimo iz više razloga, uključujući sigurnost i odmjeravanje reklamnog sadržaja kako bi bio što efikasniji. Ali, želim da budem siguran da sam dao tačan odgovor, pa mi dajte vremena da vam o tome ostavim izvještaj naknadno - odgovorio je Zakerberg.

Još 2016. godine Facebook je objavio da će pratiti korisnike koji koriste cookies, Like i Share opcije na ostalim internetskim stranicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.