GAMING

Electronic Arts javno protiv Donalda Trumpa: Predsjednik SAD ubija industriju videoigrica

Avaz.ba

3.8.2017

Pola godine nakon što je Donald Trump postao predsjednik Amerika nije zatvorila sve svoje granice i izgradila zidove na njima, no jedan dio industrije videoigara još uvijek ne podržava Trumpovu administraciju.

U nastupima na festivalu Games For Change 2017, predstavnici izdavačkih kuća Electronic Arts i Take-Two Interactive izrazili su nezadovoljstvo politikom američke administracije.

Sporna tačka je, dakako, stav prema imigraciji kojim bi se američki radnici trebali favorizirati naspram imigranata, što bi dovelo do postroženog kriterija pri davanju viza za imigrante.

Electronic Artsov Craig Hagen tako ističe da je u industriji videoigara konstantno vlada potražnja za kvalificiranom radnom snagom, a ograničavanje iste isključivo na tržište američkih radnika ima negativan uticaj na industriju općenito.

 S njime se slaže i Alan Lewis iz Take-Twoa koji nadodaje da su talentirani developeri zbog trenutne političke klime u SAD-u sve manje zainteresirani za dolazak u SAD i ostvarivanje svoje karijere u američkim tvrtkama.

Hagen također tvrdi da Trumpova administracija nema jasnu viziju za STEM edukaciju koja razvija vještine potrebne industriji videoigara, dok su ostali sudionici panela kritizirali lošu internetku infrastrukturu SAD-a koja također koči razvoj industrije.

Ipak, da ne bi sve ispalo crno, učesnici panela podržali su Trumpovu poreznu reformu koja bi američkim tvrtkama trebala smanjiti troškove poslovanja u matičnoj državi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.