GAMING

FIFA brend broj jedan u svijetu nogometne simulacije

Piše: S.Me.

9.10.2017

Bliži nam se skoro mjesec dana od kada su na tržište i zvanično puštene, najbolje sportske simulacije nogometa na svijetu. To su svakako FIFA 18 i PES 18, koje su nam i ove godine donijeli jako mnogo sadržaja i nogometne euforije među gejmerima širom svijeta. 

Ono što smo mi željeli da učinimo za vas čitaoci jeste, da ispitamo dosadašnji uspjeh na tržištu videoigara ovih dvaju sportskih franšiza. Avaz.ba je kontaktirao neke od distributera za područje bh. tržišta i došli smo do bitnih informacija, a tiču se prodaje ovih sportskih simulacija.

Konami je ove godine promijenio strategiju, što se tiče svoje najbolje sportske simulacije. Tako su čelnici kompanije odlučili da ovogodišnje izdanje Pro Evolution Soccer 2018 izdaju nešto ranije od svog glavnog konkurenta FIFA-e 18, u cilj poboljšanja prodaje i imali veći udio na tržištu videoigara, što nisu imali u prethodnim godinam.

Svi znamo da je PES skoro pa uvijek izlazio nakon FIFA-inog izdanja i nekako se činilo kao da ova japanska kompanija kaska na tom segmentu, ali ovogodišnjom izdanjem su pokušali da naprave promjenu i u tom segmentu, a da li su uspjeli. Mi smo za vas pokušali da nađemo odgovor.

Distributeri širom svijeta, kao oni u regionu pa i u našoj državi, bilježe značajno veću prodaju FIFA brenda u odnosu na PES, bez obzira na promjenu strategije od strane Konamija. Developeri iz Japana su se zaista i ove godine potrudilu da naprave zbilja spektakularnu fudbalsku smotru u svijetu videoigara, ali izgleda da nije ni to dovoljno bilo da uzmu značajan dio kolača na tržištu.

Naše jednostavno pitanje zašto je to tako, od distributera smo dobili vrlo jednostavan odgovor:

- FIFA je mnogo veći brend na tržištu igara u odnosu na PES i njihov marketing je ključan za uspjeh njihove igre na svjetskom tržištu.



Dakle, marketing je ključan u prodaji. Predstavljanje igre i njeno brendiranje imaju veliki utjecaj i kod kupaca, pa se oni zbog toga i više odlučuju za kupovinu FIFA 18 u odnosu na PES 18. 

Bez obzira na to što je FIFA 18 ove godine pretrpjela možda i najveće kritike u posljednjih nekoliko godina na račun developera igre i njenih tehničkih aspekta, gdje je recimo PES 18 dobio mnogo bolje kritike i ove je godine znatno bolja nogometna simulacija u odnosu na FIFa-u 18. Ali, ni to im nije pomoglo značajno da se probiju na svjetsko tržište do neke značajne mjere. Svakako da PES ima svoje igrače koji preferiraju ovu franšizu, pa možemo zasigurno i reći da je ona i bolja simulacija nogometa u odnosu na FIFA-u, ali sve to još nije na ekonomskom nivou kojeg FIFA ostvaruje.

Kada je u pitanju prodaja ovih dvaju igara u Sarajevu, prodavači su nam rekli da su igre distribuirane na police trgovina na vrijeme i u dovoljnim količinama, ali da je prodaja FIFA 18 znatno veća u odnosu na PES 18, gdje dostiže omjer skoro pa 50 posto u odnosu na PES. Cijena ovih igara iznosi 120 KM, što nije mala suma, ali kako nam kažu prodavači "Pravi gejmeri uvijek nađu načina da odvoje datu sumu novca za njihovu omiljenu igru".

Gejmeri odgovaraju

Pitali smo i gejmere ovih dviju nogometnih franšiza, šta je to ključni faktor u njihovom odabiru igara.

Skoro svi su se složili i dali jednak odgovor, a to je da FIFA ima mnogo veći broj licenci u odnosu na PES, bez obzira što je PES možda i bolja nogometna simulacija u odnosu na FIFA-u. Tako, kada igrate FIFA 18 ne morate da brinete da vaš omiljeni tim ima svoje pravo ime i logo, dok recimo to na PES 18 i nije baš tako. Engleska liga, kao i druge poznate evropske lige nemaju svoje logotipe kao i njihovi klubovi i tu se gubi glavna čar ove nogometne igre. Bez obzira što PES iz godine u godinu vrijedno prikuplja sve veći broj licenci liga i klubova. To još nije dovoljno da zadovolji kupce da se odluče baš za njihovu igru, koja po kritikama jeste bolja nogometna simulacija, ali sama atmosfera i ambijent igre to ne dočaravaju.

Napomenimo da našu recenziju FIFA 18 možete da pročitate na ovome linku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.