GAMING

Windows 7 je sada najpopularniji izbor operativnog sistema među gejmerima

Avaz.ba

6.11.2017

Iako je Windows 10 dugo bio najpopularnija opcija za Steam korisnike, kada je operativni sistem u pitanju, posljednjih nekoliko mjeseci Windows 7 je polako ponovo počeo da se probija. Istraživanje za mjesec oktobar je donijelo zanimljiv obrt: dva operativna sistema su zamjenila pozicije, pa je tako broj korisnika Windowsa 7 porastao za 22,45 procenata dok je Windows 10 pao za nešto preko 18 procenata.

Globalno, Windows 7 ostaje najpopularnija verzija Microsoftovog operativnog sistema, a ovo je najviše zbog velikog broja poslovnih korisnika. Ovo nije bio slučaj sa Steam gejmerima, a najnoviji proboj starijeg operativnog sistema je zahvaljujući popularnosti PlayerUnknown’s Battlegrounds igre. Specifično, ovo je rezultat popularnosti PUBG-a u Kini i broja korisnika iz ove zemlje koji koriste Windows 7.

Steam statistika potkrepljuje ovu teoriju, pa je vidno povećanje broja korisnika koji koriste pojednostavljeni kineski jezik, kao i pad korisnika koji koriste engleski.

Ipak, Windows 10 bi uskoro mogao povratiti primat na Steamu. Microsoft je objavio prestanak besplatne nadogradnje na novi operativni sistem, što bi mnoge korisnike moglo natjerati da se brzo prebace na novi OS. Takođe, Kina je priprijetila da bi mogla da zabrani PlayerUnknown’s Battlegrounds u zemlji, zbog ekstremnog nasilja i dizajna koji se kosi sa kineskom etikom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.