VIJESTI

LINK group nova članica Bit Alijanse

Avaz.ba

25.10.2017

Partneri u ostvarenju zajedničkih ciljeva, od kojih je primaran rast IT kadra i softverske industrije u Bosni i Hercegovini, najavljuju odlične zajedničke projekte.

LINK group je vodeća multinacionalna kompanija koja se više od 20 godina uspješno bavi profesionalnom edukacijom i certifikacijom u oblasti informacionih tehnologija i savremenog poslovanja. Uspješno posluje na teritoriji Bosne i Hercegovine, Srbije, Rumunije, Ukrajine, Republike Moldavije i Sjedinjenih Američkih Država, a putem učenja na daljinu okuplja polaznike iz preko 120 zemalja svijeta.

U okviru obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini postoje četiri obrazovne institucije: ITAcademy, BusinessAcademy i InternetAcademy sa predstavništvima u Sarajevu i Banjaluci i Visoka škola za informacione tehnologije, ekonomiju i preduzetništvo sa sjedištem u Banjaluci.

Bit Alijansa kao vodeće udruženje IT kompanija u Bosni i Hercegovini kreira potentno okruženje za djelovanje uspješnih kompanija iz IT sektora, te zajedno sa članicama, najuspješnijim kompanijama iz IT oblasti, unapređuje poslovanje i djelovanje kako za poslovni sektor, tako i za društvo u cjelini.

„Trenutno u BiH imamo preko 4.000 softver inženjera; ako školovanjem produciramo 8.000 IT-jevaca, po izvozu ćemo sustići najveću granu BiH, a to je drvna industrija, koja izvozi preko milijardu KM godišnje. Početna plata u članicama Alijanse je 50% veća od prosječne plate u BiH. Potreba Europske unije do 2020. godine je da zaposli 900.000 IT-jevaca, a Sjedinjenih Američkih Država zbog ubrzanog razvoja tehnologije i potrebe za inovacijom – nevjerovatnih milion IT stručnjaka”, istakao je Armin Talić, generalni menadžer Bit Alijanse.

Program ITAcademy traje godinu dana i bazira se na najtraženijim IT zanimanjima: C#, PHP i Java programiranje, razvoj mobilnih aplikacija za Android i iOS, print, web i video dizajn, 3D dizajn, administracija mreža i IT poslovanje.

„Uspješno smo ispratili 10 generacija IT stručnjaka, a od narednog mjeseca sa obukom kreće nova generacija polaznika. Naša kompanija sa svojom misijom Pomažemo ljudima da budu uspješniji će zasigurno pridonijeti zajedničkom cilju i jačanju IT kadra u BiH. U partnerstvu s Alijansom planiramo organizovati više društveno odgovornih projekata. Naš prvi zajednički poduhvat bit će organizacija kurseva programiranja za veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola, kao i prekvalifikacija nezaposlenih lica”, dodala je Arijana Aladžuz, Sales and Marketing Manager LINK groupa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.