VIJESTI

Dimitrije Čvokić pozvan na Matematički institut “Soboljev”

Čvokić: Ovo je velika čast

Piše: G. D.

1.11.2017

Viši asistent Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Dimitrije Čvokić pozvan je na naučnoistraživački studijski boravak na Matematički institut “Soboljev” Ruske akademije nauka. 

Čvokić je prije tri godine, tokom zimskog semestra, stažirao na Univerzitetu u Novosibirsku, gdje je i uspostavio kontakt s kolegama sa “Soboljeva”. Tokom boravka u Novosibirsku počela je, kako kaže za “Avaz”, stručna, a potom i naučna saradnja.

- To je dovelo do objavljivanja četiri naučne publikacije, koje su izložene na nekoliko međunarodnih konferencija. Na jednoj od tih publikacija sam i ja autor i ovo je, zaista, velika čast – istaknuo je Čvokić.

Matematički institut “Soboljev” Ruske akademije nauka vodeći je ruski institut u različitim oblastima matematike, uključujući teorijsku kibernetiku i operaciona istraživanja.

- Ima veoma visok međunarodni rejting i poznat je kao jedan od krupnijih naučnih centara u svijetu kad je riječ o matematici. Na Institutu je stalno zaposleno skoro 120 redovnih profesora i više od 100 doktora nauka, s tim da tu radi čak 400 naučnih saradnika – naveo je Čvokić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.