VIJESTI

Ella, Nur i Ema jedva čekaju da na Tajlandu pokažu šta znaju

A. Kuburović. Ema Sato, Nur Bečirbegović i Ella Žutić: Vrijedno se pripremaju

A. ČENGIĆ

16.2.2018

Ella Žutić, Nur Bečirbegović i Ema Sato predstavljat će 24. februara ove godine Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom takmičenju u matematici u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda. Ove tri 14-godišnjakinje učenice su devetog razreda Međunarodne osnovne škole u Sarajevu, a za “Avaz”, vidno uzbuđene, kažu da jedva čekaju da odu i pokažu šta znaju.

Dvije runde 

- Još ne znamo koliko će takmičara biti. Samo Kina ima više od 100 učesnika. Dolaze predstavnici skoro svih država iz Azije i Afrike. Bosna i Hercegovina i Rumunija jedine su predstavnice iz Evrope, a geografski gledano, mi smo predstavnice najudaljenije zemlje učesnice na takmičenju – kaže Nur.

Za takmičenje su saznale kasno, tek prije dvije sedmice, ali se vrijedno pripremaju. Poručuju da su itekako spremne i jedva čekaju da pokažu šta znaju.  

- Bit će zastupljene sve oblasti koje se uče od šestog do devetog razreda. Priprema nas nastavnik matematike Mehmet Afadžan i on će ići s nama. Tamo ćemo biti sedam dana, a takmičenje je u subotu – navodi Ema. 

Na takmičenju će ponijeti zastavu BiH, a na prijem će doći u tradicionalnoj nošnji.

- Bit će dvije runde takmičenja, a rezultate ćemo znati odmah. Naša prednost je što odlično poznajemo matematičke termine, jer od prvog razreda radimo na engleskom jeziku. Poznajemo ih bolje nego na bosanskom - dodale su uz smijeh.  

Koriste logiku  

Pitali smo ih zašto vole matematiku, a kao iz topa su odgovorile: “Zato što moramo koristiti logiku.” 

- Mnoge predmete možemo i moramo učiti doslovno onako kako piše u knjigama, dok za rješavanje zadataka iz matematike moramo dobro razmišljati i koristiti logiku – dodaje Ella. 

Raduju se upoznavanju novih prijatelja, kultura... Istraživale su o gradu i jedva čekaju da obiđu i hramove, da probaju tajlandsko voće... 

Nakon povratka nova natjecanja

Ema, Nur i još jedna kolegica, nakon povratka iz Bangkoka, učestvovat će na općinskom natjecanju u geografiji.  

- U aprilu ćemo u Sarajevu učestvovati na međunarodnom takmičenju u općem znanju – rekla je Ema. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.