LIFESTYLE

Britanci će morati registrirati dronove

Avaz.ba

24.7.2017

Krajem prošle godine Velika Britanija je dobila prvi prijedlog regulative kojom bi se poboljšala sigurnosna situacija na njihovom nebu, te kako bi se smanjio broj incidenata koje u bliskim susretima sa avionima uzrokuju dronovi. 

Amateri, hobisti, ali i profesionalci koji u Velikoj Britaniji posjeduju bespilotne letjelice morat će ih uskoro registrirati kod nadležnih organa.

Slično kao i u SAD-u, svi dronovi teži od 250 grama morat će biti zavedeni u poseban registar, kao i njihovi vlasnici. Kako bi se proces registracije olakšao vlasti Velike Britanije pokrenut će i posebnu aplikaciju koja će pri tome pomoći. 

Piloti dronova morat će dodatno položiti i test kojim će pokazati da su svjesni opasnosti i sigurnosnih ograničenja koja se tiču upravljanja bespilotnim letjelicama. 

Britanski regulatori pojačat će i upotrebu geo-fencinga, podizanja virtualnih "ograda" preko kojih se neće smjeti letjeti, a sve u sigurnosne svrhe. Iako su službene najave britanskih vlasti već stigle, za sada nema točnog datuma kada će nova regulativa stupiti na snagu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.