LIFESTYLE

Zašto mobilni vremenom uspore rad i kako da riješite problem?

Avaz.ba

31.7.2017

Osim ako ne mijenjate pametne telefone svakih šest mjeseci, vjerovatno ste primjetili kako vaš uređaj nakon nekog vremena počinje da radi sve sporije.

Za to postoji nekoliko mogućih razloga. Evo pregleda najčešćih koji se pojavljuju nakon što uređaj koristite duže od godinu dana.


1) Update operativnih sistema

Kad ste prvi put kupili smartphone na njemu je bilo instalirano određeno izdanje operativnog sistema. Recimo, ako ste to učinili 2013. godine moguće je kako su to bili Android 4.4 KitKat ili iOS 7.

međuvremenu je hardver promijenjen ili poboljšan, često i drastično. Dodate su nove opcije i Androidu i iOS-u kako bi mogli što bolje iskoristiti napredak tehnologije. 

Ali, vaš hardver ostao je uglavnom isti i s vremenom počeo da zaostaje i za zahtjevima operativnog sistema. Zato radi sporije i sa više poteškoća.


2) Update aplikacija 

Sve vrste softvera mogu postati žrtva stalnih bespotrebnih nadogradnji. Mobilne aplikacije su po tome među najgorima. Čak i vrlo lagane aplikacije mogu se u kratko vrijeme preobraziti u čudovišta koja žderu resurse vašeg uređaja.

Ne pomaže ni to što razvojni programeri često ne obraćaju požnju na to koliko će aplikacija opteretiti mobilni, računajući na stalna poboljšanja hardvera i nova tehnološka rješenja.

Zamijenite aplikacije njihovim light verzijama ili alternativama, ako su dostupne.

3) Aplikacije u pozadini

Veliki broj instaliranih aplikacija takođe bi mogao da bude odgovoran za sporiji rad vašeg pametnog telefona. Problem nastaje zbog povećanog broja aplikacija koje nastavljaju da rade u pozadini i kad ih ne koristite aktivno.

Otkrijte koje aplikacije cijede bateriju. Što to više čine veći su izgledi da aplikacija puno toga radi u pozadini. Zamijenite animirane wallpapere statičnim, izbjegavajte widgete.

4) Velika očekivanja 

Moguće je da vaša memorija radi sasvim dobro, ali se vama čini kako je sporija nego što ste očekivali ili bi trebalo da bude. Naročito nakon što se na tržištu pojave novi modeli i velike nadogradnje operativnih sistema, pa krenete da ih poredite sa uređajem koga ste dosad koristili.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.