LIFESTYLE

Ukinuli ste FaceTime na starijim uređajima?! E, pa neće moći

1.8.2017

Sud u Americi je prihvatio optužnicu protiv Apple-a u kojoj se navodi da su namjerno onemogućili FaceTime na starijim operativnim sistemima kako bi natjerali mušterije da unaprijede uređaj.


Sudija Lusi Koh iz Kalifornije je uprkos naporima Apple-a da usvojila optužnicu u kojoj se navodi da su namjerno onemogućili Facetime na modelima iPhone 4 i 4s kako bi natjerali mušterije da kupe nove uređaje.

“FaceTime je dio iPhone uređaja takvog kakvog su ga kupili i dio je cijene koju su za njega platili“, napisala je sudija u svom obrazloženju.

Radi se o tome da kompanija „nije sretna“ zbog troška od 50 miliona dolara za šest mjeseci obavljenih poziva preko FaceTime koje plaća posrednom serviseru Akamai Technologies, koji je napravio jeftiniju alternativu za modele od iOS7 nadalje. To je rezultiralo time da je u aprilu 2014. godine Apple onemogućio Facetime na operativim sistemima koji podržavaju iOS6 i pređašnje.

“Apple je onemogućio FaceTime samo kako bi pridobio finansijsku korist od kupovine novih telefona, ali i smanjio svoje troškove prema serviseru“

Sljedeće ročište je zakazano za 23. avgust ove godine, a saslušanja za januar sljedeće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.