LIFESTYLE

Ovo je Nokia koju ćete htjeti: Nokia 8 ima sve što vam treba

Avaz.ba

17.8.2017

Nokia nas je oduševila početkom godine sjajnom modernom verzijom svojeg legendarnog hita 3310, a i prva tri Android uređaja su bila sasvim solidna. Međutim, svi smo čekali top-model koji će pokazati može li se Nokia vratiti među one koji nude najbolje telefone na tržištu. Napokon je stigla Nokia 8 koja nudi najbolje što imaju.

Na fotografijama uređaj izgleda odlično, iako vidljivi su detalji koji bi mogli podsjetiti na Lumiju 910, poput 'trake' na stražnjoj strani u kojoj je smještena kamera. Upravo je kamera jedan od glavnih aduta kojom se promovira nova Nokia 8. Sam telefon dolazi s dvostrukom kamerom na stražnjoj strani (2 x 13mpx) i prednjom kamerom od 13 mpx. Kamera je dizajnirana u suradnji s Zeissom. No, Nokia je ovdje smislila i novi način snimanja koji su nazvali 'bothie'. 


Za razliku od selfija, gdje prednjom kamerom snimamo autoportret, ovdje je Nokia osmislila rješenje u kojem simultano fotografirate ili snimate s prednjom i stražnjom kamerom, a to bi trebalo raditi i za Facebook Live. Nokia kaže da je njihovo rješenje prvo na mobitelima, iako smo neke slične varijante simultanog snimanja već viđali na telefonima. U svakom slučaju, ostaje za vidjeti hoće li ovaj trik s kamerom zaživjeti i u praksi i hoćemo li za godinu dvije svi imati pošast 'bothija' po društvenim mrežama. 


Nokia 8 je punokrvni top uređaj koji dolazi sa Snapdragonom 835 i 4 GB RAM-a te 64 GB interne memorije koju ćete lahko proširiti microSD karticama. To se sve krije iza 5,3-inčnog ekrana rezolucije 2560x1400 piksela. No, za razliku od trenutnog trenda s telefonima kojima ekrani zauzimaju cijeli prednji dio uređaja, Nokia je zadržala klasičan izgled. Kod HTC-a smo na novom U11 vidjeli 3D Audio Focus tehnologiju koja fokusira zvuk prema onome što snimate, a Nokia 8 dolazi s OZO Audio. Telefon kombinira svoja tri mikrofona kako bi ulovili prostorni zvuk iz svih smjerova dok snimate 4K video.

Što se baterije tiče, imat ćete 3090 mAh, a tu je i klasični utor za slušalice. Telefon stiže u prodaju u rujnu i to po cijeni od 600 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.