LIFESTYLE

Otvoreno pismo upozorenja: Ne otvarajte Pandorinu kutiju

Avaz.ba

21.8.2017

Više od 100 lidera u oblasti tehnologije, među kojima i direktor kompanija SpaceX i Tesla motors Elon Musk, upozorili su danas na "robote-ubice" i opasnosti vještačke inteligencije.

U otvorenom pismu 116 lidera u industriji robotike i vještačke inteligencije iz cijelog svijeta su ocijenili da smrtonosno autonomno oružje prijeti da postane "treća revolucija u ratovanju", prenosi BBC. 

Elon Musk, osnivač i izvršni direktor aeronautičke kompanije SpaceX i suosnivač i direktor kompanije za proizvodnju automobila Tesla motors je i ranije upozoravao na opasnosti vještačke inteligencije, koju je opisao kao "najveću egzistencijalnu prijetnju" po čovječanstsvo. 

Među potpisnicima pisma je i Mustafa Suleyman, suosnivač kompanije DeepMind, koja razvija program koji uči kako da igra video igre na način sličan ljudima. 

Potpisnici pisma su pozvali Ujedinjene nacije da "spriječe trku u naoružavanju" smrtonosnim autonomnim oružjem.

"Jednom kada bude napravljeno, oružani sukob će se voditi u razmjeri većoj nego ikad i brzinom koju ljudi ne mogu da shvate. To može da bude oružje terora, oružje koje despoti i teroristi koriste protiv nevinih stanovnika i oružje hakovano da djeluje na nepoželjan način", navedeno je u pismu.

To buduće oružje, nazvano "roboti-ubice", predstavlja mašine programirane da pogađaju ljude ili mete, a koje na ratištu rade potpuno samostalno.

"Nemamo mnogo vremena da djelujemo. Jednom kada Pandorina kutija bude otvorena, biće teško zatvoriti je", upozorili su tehnološki lideri.

Strah od razvijanja vještačke inteligencije i opasnosti od mašina pojačan je proteklih godina s većom upotrebnom tehnologije u ratovima.

Grupa UN koja ispituje autonomno oruže trebalo je da se sastane danas, ali je sastanak odložen vjerovatno do novembra.

Slično pismo upozorenja na opasnosti od autonomnog oružja objavljeno je 2015, a potpisali su ga, između ostalih, Musk, britanski fizičar Stephen Hawking i suosnivač Appla Stephen Wozniak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.