LIFESTYLE

Istraživanja pokazala: Tehnoinovacije će nas liječiti i prije nego se razbolimo

Avaz.ba

12.9.2017

Vjerovatno ste se barem jednom našli u situaciji da trebate poštovati terapiju ili savjet liječnika. Potpuno se odmarati ili uzimati lijek do kraja terapije. No, koliko puta doista i obavite terapiju do kraja ili odete na svaki zadani pregled? Na žalost, niste jedini. 

Više od polovice pacijenata zanemari upute i tako ugrozi zdravlje. Upravo bi u ovome mogla pomoći – tehnologija.

Naime, jedno istraživanje Philipsa pokazalo je da je čak 29 posto više korisnika obavilo propisanu terapiju nakon što su uređaj (Dream Wear) koji pomaže protiv apneje (prestanak disanja u snu) koristili uz specijaliziranu cloud aplikaciju Care Orchestrator. 

Naime, ova aplikacija povezuje liječnike s pacijentima i tako ih dodatno motivira na odgovornije korištenje, a istovremeno i sami korisnici mogu puno lakše pratiti stanje svog zdravlja. Ovakva rješenja početak su nove generacije zdravstvenih sistema, a mogućnosti nekih od njih demonstrirala je tvrtka Royal Philips na velikom tehnosajmu IFA u Berlinu. 

Demokratizirati zdravstvo 

Naime, od industrijske tvrtke poznate po televizorima i drugim uređajima ova se kompanija transformirala i fokusirala na zdravstveni sektor. 

– Moramo pronaći bolje načine da ljudi duže ostanu zdravi i da izbjegnu odlazak u bolnicu. Da bismo to postigli, trebamo demokratizirati zdravstvo. Ako svijet ovako nastavi, trebat će milione liječnika više ili, tačnije, 12,9 miliona 2035. godine. Jednostavno trebamo motivirati ljude da više i bolje sami prate svoje zdravlje – poručuje novi šef Philipsa Egbert van Acht zadužen za osobno zdravlje. 

Istaknuo je kako se čak 80 posto svih srčanih bolesti i više od 40 posto raka može spriječiti promjenom načina života. I čak 90 posto slučaja dijabetesa tipa 2. 

Hoće li nam tehnološke inovacije donijeti uređaje dijagnostike iz SF filmova? Hoće li nas motivirati dovoljno da se počnemo više brinuti za svoja tijela i zdravlje? I ključno, da pritom budu – jednostavne za korištenje. Gdje smo danas u internetskim stvarima na temi zdravlja?

– Mislim da smo tek na početku u razvoju medicine. Imamo cijeli dvorac za istražiti, tek smo se uselili. Zdravstvo još zaostaje za muzičkom industrijom ili finansijskim sektorom. Ako poželite čuti neku pjesmu, možete je čuti na bilo kojem uređaju bilo gdje. Možete podići svoj novac u bilo kojoj državi na bilo kojem bankomatu. A zdravlje? Nismo ni blizu tome, a nema razloga da ne dođemo do tog stadija kad će nam biti dostupne sve potrebne informacije. Tako ćemo moći umrežiti i pacijente i liječnike – kaže članica uprave i SVP Philipsa za Povezana rješenja Liat Ben-Zur. 

Uvjerena je da će tehnologija riješiti i problem dugih redova za liječničke preglede.

– Bolnice su krcate pacijentima koji zapravo ne trebaju biti tamo. To bi se riješilo kada bi doktori bili dostupni, a da pacijenti ne moraju doći u bolnicu – opisuje Ben-Zur ističući prvi USB ultrazvuk Lumify i aplikacije koje pomažu dijabetičarima da bolje prate stanje šećera u krvi. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.