iPhone dobija opcije koje će policajci mrziti

Avaz.ba
12.09.2017 16:30
A
A
A

Nova, jedanaesta po redu, verzija iOS operativnog sistema stiže za nekoliko dana, a sa njom i opcije koje se policajcima neće baš naročito dopasti.

Naime, kompanija Apple rješila je da u iOS 11 ubaci dvije opcije koje će otežati pristup podacima korisnika koji se nalaze na iPhone-u, piše "Mashable". Pored zaštite podataka od kriminalaca i hakera, nove mjere Apple-a otežaće posao i policiji kojoj bi možda tokom istrage bilo neophodno da pristupe telefonu uhapšenog.

O prvoj opciji novog iOS-a koja će povećati bezbjednost korisnika iPhone-a saznali smo još u avgustu. Ukoliko korisnik pet puta brzo pritisne "home" taster, Touch ID skener za otisak prsta će se automatski isključiti i više neće biti moguće koristiti ga sve dok se ne unese "passcode", odnosno šifra za otključavanje.

Ovo može dobro doći aktivistima koji znaju da im policija u svakom trenutku može konfiskovati telefon, jer konkretno američka policija od uhapšenih može da traži da otključaju telefon otiskom prsta, ali ne i šifrom.

Druga sigurnosna promjena koju donosi iOS 11 odnosi se na povezivanje iPhone-a sa računarom.

Do sada je prilikom povezivanja iPhone-a na kompjuter bilo neophodno da je telefon otključan i da korisnik dozvoli povezivanje. Međutim, od sada će povezivanje telefona sa kompjuterom biti proces u dva koraka, gde će korisnik pored odobravanja povezivanja, morati da unese i šifru za otklučavanje telefona.

To znači da će forenzičari koji istražuju telefon morati da znaju šifru kako bi pristupili podacima.

Poznato je da Apple veoma vodi računa o bezbjednosti svojih korisnika, ali kako će na sve ovo reagovati policija, ostaje nam da vidimo.

Više o:

Apple iPhone