Ovo nikako ne radite ako vam telefon upadne u vodu: Jedna stvar je ključna kako biste ga spasili

Avaz.ba
12.09.2017 16:38
A
A
A

Telefoni i voda se ne slažu baš najbolje, iako se u posljednje vrijeme sve više pojavljuju uređaji koji su vodootporni. Međutim, ukoliko dođete u situaciju da vam se telefon pokvasi, veoma je bitno da znate šta nikako ne treba da radite i kako možete da spasite svog "ljubimca".

Čak i ako se telefon natopio vodom, moguće je spasiti ga, uz dovoljno strpljenja. Ali, ono što je smrt za svaki telefon nakon pada u vodu je struja. Nakon što ste izvukli telefon iz vode, ne treba ga puniti, ali ni uključivati kako bi provjerili da li radi.

Električna energija i eventualna voda koja je prodrla u njegov sklop može da izazove kratak spoj i napravi mnogo veću štetu. Čak i ako telefon radi nakon što je završio u vodi, najbolje je isključiti ga, jer je moguće da ćete oštećenja videti naknadno, kad voda dođe do konektora i senzora.

Jedan od popularnih i raširenih savjeta bio je da se telefon stavi u suhu rižu kako bi se izvukla vlaga. Međutim, prašina, skrob i minerali s riže tako mogu da uđu u uređaj i oštetete ga.

Naime, riža može da apsorbuje vlagu s mjesta gde može da dođe do vode, ali ne i iz internih komponenti.

Veoma opasno za uređaj može biti i sušenje fenom. Na taj način samo ćete potjerati vodu dublje u uređaj, a toplina može da ošteti spojeve. Jednako opasno za uređaj je i stavljanje telefona u mikrovalnu ili rernu.

Natopljeni telefon najbolje ćete spasiti ako ga odnesete u servis koji ga može potpuno otvoriti, očistiti sve spojeve i ukloniti eventualne tragove oskidacije na spojevima.

Više o:

mobilni telefon