(Foto: Business Wire)

(Foto: Business Wire)

Robot dirigirao orkestru na Bočelijevom koncertu u Pizi

Autor: Avaz.ba
13.09.2017 12:59
A
A
A

Robot u ljudskom obličju po imenu Ju Mi dirigovao je u utorak uveče filharmonijskom orkestru na koncertu italijanskog tenora Andree Bočelija (Andrea Bocelli) u Teatru Verdi u Pizi, pokazujući izuzetnu gipkost pokreta. 

To je bilo prvo pojavljivanje ovog robota sa dvije ruke koji je dizajnirala švajcarska kompanija ABB, a povodom obilježavanja Prvog međunarodnog festivala robotike u tom gradu u Toskani, prenose agencije. 

Robot je dirigovao orkestru pri izvođenju 18 muzičkih djela, uključujući čuvenu ariju "La Dona e mobile" iz Verdijeve opere "Rigoleto", a kada je podigao dirigentsku palicu nije pokazao ni najmanji znak nervoze, navodi britanska agencija. 

- Ju Mi ima visok nivo pokreta i fluidnosti u pokretima, kao i nevjerovatno iznijansirane izraze, rekao je listu "Il Fato kvotidijano" Andrea Kolombani, redovni dirigent orkestra "Luka" koji je sinoć nastupio u Pizi.


Kako je Kolombani ocijenio, "to je izvanredan korak napred s obzirom na inače krute pokrete kakvi su se kod robota mogli vidjeti do sada". Ju Mi, čije je ime izvedeno od fraze "you and me" (ti i ja), sve pokrete je učio od Kolombanija, koji mu je pridržavao ruke na probama kako bi kompjuter mogao da memoriše ispravne pokrete. Robot ne može da improvizuje i bilo kakva neočekivana promjena tempa muzičara bila bi pogubna.