LIFESTYLE

Bosch se uključuje u izradu električnih kamiona

Avaz.ba

19.9.2017

Američki startup Nikola već je predstavio svoj koncept električnog kamiona koji je pogonjen strujom iz vodikovih gorivih ćelija i baterija.

Sada su na razvoju tog projekta, koji na ceste neće stići prije 2021. godine, dobili i snažnog partnera – njemačkog proizvođača dijelova za autoindustriju Bosch.

Dvije će kompanije zajedničkim snagama razvijati dva kamiona, nazvana Nikola One i Nikola Two. Oba bi trebala biti pogonjena električnim motorima, ali struja ne bi trebala dolaziti iz baterija već iz vodikovih gorivih ćelija. Kao osnovnu prednost ovog rješenja nad baterijama u Nikoli vide u činjenici da se gorive ćelije pune brže od baterija, te pružaju veću autonomiju. Plan je ovom tehnologijom u budućnosti kamionima omogućiti autonomiju od 1.300 pa sve do gotovo 2.000 kilometara s jednim punjenjem, i bez ikakvih emisija štetnih plinova. 


Ali, to nije sve u području električnih kamiona što se događa ovih dana. Elon Musk je nedavno najavio da će Tesla predstaviti svoj prvi električni tegljač 26. oktobra. Za sada se o tom projektu ne zna mnogo, objavljena je tek jedna najavna slika, ali Musk kaže kako je riječ o "nestvarnom" vozilu čiji prototip će javnosti pokazati u sjedištu kompanije Hawthorneu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.