LIFESTYLE

Napokon priznao: Bil Gejts zažalio zbog svoje stare odluke

( AFP)

Avaz.ba

23.9.2017

- Ukoliko bih mogao da napravim malu izmjenu, napravio bih da se komanda "Ctrl-Alt-Delete" pokreće jednim tasterom - izjavio je Bil Gejts (Bill Gates) na Blumbergovom biznis forumu u Njujorku, piše "Mashable".

Ova komanda se na starijim verzijama "Windowsa" koristila za restartovanje računara, a danas otvara "Task Manager" meni.

Gejts je prethodno objasnio da je za ovu "grešku" kriv dizajner IBM-a. Naime, IBM-ovi inženjeri su kontruirali izgled tastature koje poznajemo danas, a prema riječima Gejtsa, čovjek koji je dizajnirao tastaturu odbio je da napravi odvojeno dugme za pokretanje "Task Managera".

Ova kombinacija tastera nikada nije planirana na taj način da je koriste obični korisnici. IBM-ovi programeri su "Ctrl-Alt-Delete" koristili kao opciju za instant restartovanje "Windows" sistema, što je u suštini prilično logično jer je veoma teško pritisnuti sva tri tastera istovremeno.

Microsoft je odavno napustio komandu "Ctrl-Alt-Delete" za restartovanja računara, pa se ona danas koristi za pokretanje "Task Managera".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.