LIFESTYLE

Avaz.ba u posjeti Astronomskom društvu “Orion”: Svjetska sedmica svemira u Sarajevu

Piše: A. SOKOLOVIĆ

12.10.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Svjetska sedmica svemira obilježava se u više od 100 država, a svoje učešće i ove godine su uzeli članovi Astronomskog društva “Orion” iz Sarajeva.

Iz tog razloga u glavnom gradu Bosne I Hercegovine upriličene su radionice za djecu na kojima će djeca imati priliku da upoznaju fiziku, matematiku, astronomiju i druge prirodne nauke kao i tehnologiju, uz eksperimente na zabavan i kreativan način.


Sunčevi sistem

Ekipa portala Avaz.ba prisustvovala je na jednoj od tih radionica, te smo se na licu mjesta mogli uvjeriti koliko su krativni i znatiželjni naši mališani.

Na radionici smo prvo uživali u predavanju najmlađeg člana “Oriona” i polaznika dvije škole astronomije Reja Hrenovice. Desetogodišnjak Rej je svojim drugarima pričao o svemiru i nebeskim tijelima, kao i nešto više o Sunčevom sistemu. 

Nakon toga uslijedila je radionica i diskusija s milion interesantnih pitanja i zapažanja. Radionicu su vodile Adela Subašić-Kopić i Ilhana Tinjak.

- Uspjeli smo realizirati radionicu “Upoznaj kako stvari funkcionišu”. Djeca su na ovoj radionici mogla zaviriti u čudesni svijet nauke kroz eksperimente. Cilj ove radionice je bio upoznati STEM program kao jedan od vodećih obrazovnih programa u svijetu – priča nam Subašić-Kopić.  

Šta je to STEM?

Pojam STEM je akronim satkan od početnih slova riječi science (nauka), technology (tehnologija), engineering (inžinjering) i mathematics (matematike).  

Obrazovni program STEM potiče dječiju radoznalost kroz postavljanje pitanja i igru, a djeca su prirodni naučnici i inžinjeri, samo je potrebno potaknuti njihovu maštu. 

- Kroz ovakav program djeca izučavaju biologiju, fiziku, hemiju, astronomiju, umjetnost i druge prirodne i društvene nauke. Djeca se podučavaju i odgojnim vrijednostima kao što su lijepo ponašanje, uvažavanje mišljenja,,učenje na pogreškama, kreativnosti, odgovornosti, timskom radu i drugim vrijednostima – kaže Subašić-Kopić, koja je STEM radionicu vodila sa Adom Sivac i Berinom Bulatović.

Kako nam je dodala Adela, Astronomsko društvo “Orion” nastavit će s ovakvim aktivnosti i promocijom nauke, a uskoro i s novim školama sa STEM programom, školom Astronomije i mnogim drugim zanimljivim aktivnostima.

O Svjetskoj sedmici svemira

World Space Week Association (WSWA)  osnovana je 1981. godine i jedna je od najstarijih svjetskih obrazovnih organizacija o svemiru.

WSWA regrutira i podržava svjetsku mrežu Nacionalnih koordinatora i organizatora događanja vezanih za Svjetsku sedmicu svemira. WSWA je nevladina, neprofitna, međunarodna organizacija, smještena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Od kada su Ujedinjeni narodi Deklaracijom iz 1999. donijele odluku o obilježavanju Svjetske sedmice svemira, do danas, ona je prerasla u najveću javnu manifestaciju o svemiru.

Provođenje Svjetske sedmice svemira je pod vodstvom UN Komiteta za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) i UN Ureda za poslove svemira (OOSA) smještenog u Beču.

Širom planete Zemlje u preko 100 država priređeno je više od dvije hiljade događaja povodom obilježavanja WSW 2017. godine, a već tradicionalno, zahvaljujući AD “Orion” iz Sarajeva i AD “Polaris” iz Tuzle, i Bosna i Hercegovina je dio ovakve manifestacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.