LIFESTYLE

Ovo je najskuplji, ali i najsigurniji mobitel na svijetu

Avaz.ba

15.10.2017

Najsigurniji mobitel na svijetu Solarin dolazi iz kompanije Sirin Labs. Sudeći prema hardverskim specifikacijama, tvrdnja možda i nije daleko od istine. Mobitel je, naime, opremljen različitim vrstama zaštite, kakvih inače nema na ostalim mobitelima s Androidom.

Hardverski prekidač

Ima zaštite poput hardverske enkripcije podataka, end-to-end enkripcije za e-mail i VoIP te napredne zaštite protiv malwarea i hakerskih upada u mobitel. Solarin sa stražnje strane kućišta ima i poseban hardverski prekidač, kojim se uređaj prebacuje iz standardnog načina rada u sigurni.  

Prekidač je smješten iznad stražnje kamere, a služi za blokiranje svih senzora u mobitelu i aktiviranje enkriptiranih poziva i poruka. U tom stanju, uređaj može komunicirati samo s uređajima koji podržavaju jednak nivo sigurnosti kao i Solarin.

Brzo punjenje

Ostatak specifikacija je manje-više identičan većini mobitela. Kamere imaju po 24 i 8-megapiksela, zbog čega je pozadinskom kamerom moguće snimati videozapise 4K kvaliteta, a prednjom kamerom obavljati videopozive u FHD kvalitetu.

Pored standardne podrške za Wi-Fi i Bluetooth, Solarin donosi i podršku za WiGig i 4G LTE, a baterija je kapaciteta od 4,040 mAh, koja podržava Quick Charge 2.0 brzo punjenje. Solarin odlikuje i IP54 certifikat, što znači da podacima u telefonu neće naštetiti ni voda ni prašina. Uređaj je težak 250 grama, a cijena mu je 13.800 američkih dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.