LIFESTYLE

Kinezi napravili aplikaciju preko koje aplaudiraju predsjedniku

Avaz.ba

22.10.2017

Prosječnog mladog Kineza možda nije interesirao ovonedjeljni trosatni govor kineskog lidera Si Đinpinga na kongresu Komunističke partije, ali su mu rado aplaudirali preko najnovije aplikacije za pametne telefone koja se proširila internetom u Kini.

Internet kompanija Tensent, poznata po aplikaciji za instant poruke WeChat, ove sedmice je izašla s igricom koja korisnicima omogućava da tapšu predsjedniku – tapkanjem po ekranu telefona. 

Cilj je da to učine što više puta za određeno vrijeme, navodi agencija AP. Za samo tri dana igrica je odigrana 1,2 milijardu puta, a mnogi su dijelili rezultate preko društvenih mreža i izazvali prijatelje.

U novoj Tensentovoj igrici korisniku se prikazuje kratak isječak govora Si Đinpinga sa otvaranja kongresa KP Kine, na neke od tema kao što su poboljšanje života siromašnih seljaka ili regulisanje tržišta stanogradnje, nakon čega korisnik treba da tapše. 

Korisnici su zabilježili nevjerovatne rezultate u broju aplauza u sekundi, navodi AP i dodaje da je igrica primjer kako KP Kine koristi internet i popularnu kulturu za širenje svoje poruke, podsticanje patriotizma i izgradnju lojalnosti vođstvu a posebno Si Đinpingu za koga se tvrdi da je prikupio više moći nego bilo koji kineski lider u prethodnim decenijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.