Ubrzajte svoj kompjuter: Vaš kompjuter je spor zbog ovih osam stvari

Avaz.ba
10.11.2017 13:02
A
A
A

Problem sporog računara ne mora uvijek značiti da je vrijeme za zamjenu jer je star, već mogu to mogu biti i vaše loše navike dok ga koristite.

Ne koristite ili niste ažurirali antivirus. Ako koristite Windows 10, a niste instalirali antivirus, ne brinite. Operativni sistem opremljen je relativno kvalitetnim sigurnosnim paketom koji će vas štititi od najčešćih prijetnji. 

Ako posjećujete rizične stranice i nemate instaliran antivirus, vrijeme je da ga instalirate. Također, kad ste kod toga, provjerite da li je vaš zaštitni program nedavno ažuriran. Nove prijetnje se pojavljuju svakodnevno.

Instalirate sve bez razmišljanja. Koliko ste puta pokretali instalaciju, a da ste bez razmišljanja klikali 'Next'? Veliki broj korisnika računara jednostavno zanemaruje podmukle ponude koje pored željenog programa na računaru instaliraju sve i svašta. Obratite pažnju na sve interaktivne stavke u instalaciji programa, piše srbijadanas.com.

Ne koristite dovoljno jake lozinke. U slučaju da vam to nisu rekli već sto puta - ne koristite iste lozinke na više stranica. Ako se haker domogne vaših podataka, s tom jednom lozinkom moći će da napravi apsolutni nered na vašim onlajn profilima. Ono što treba da uradite jeste da ih obavezno promijenite.

Niste očistili svoj računar. Kada ste posljednji put otvorili kućište vašeg računara? Čišćenje prašine i nečistoća na brojnim ventilatorima i hladnjacima unutar kućišta znatno će poboljšati 'zdravlje' vašeg kompjutera. Prvi znak ”boljeg stanja” bit će mnogo tiši rad. 

Ne provjeravate slobodan prostor na disku. Ako nema slobodnog prostora na sistemskom disku, očekujte prilično velik pad performansi. Manjak prostora jedan je od najčešćih “ubica” brzih diskova. Da biste oslobodili prostor, deinstalirajte suvišne programe i spakujte sve dokumente na spoljne uređaje poput USB-a ili optike.


Instalirali ste nekoliko aktivnih antivirusnih programa. Ovaj problem je češći nego što mislite, a njegovo rješenje je relativno jednostavno - odlučite se za jedan sigurnosni paket i deinstalirajte druge. Velike su šanse da će vam nakon uklanjanja “viška” antivirusa kompjuter raditi mnogo brže.

Nikada niste "čistili" svoje web pretraživače. Ovaj vrlo čest način usporavanja računara uključuje neredovno čišćenje takozvane keš memorije u pretraživaču. Cache je skinuti sadržaj koji računar koristi kako bi brže učitavao stranice koje često posjećujete. Ta mapa vrlo često zna ostati doslovno zatrpana podacima koje nikada ne koristite. Svaki pretraživač ima opciju brisanja, a procedura je relativno jednostavna, piše srbijadanas.com.