LIFESTYLE

Jezivi ljubimac: Bezglavi robot-pas SpotMini šokirat će vas

Avaz.ba

16.11.2017

Najnoviji robot iz bivše Googleove firme Boston Dynamics izgleda poput mješanca nečega iz filma Terminator i slatkog Pixarovog lika.

Prikazan u kratkom video teaseru, najnovija evolucija robotskog psa SpotMini odbacio je glavu u obliku kandže u zamjenu za još jeziviji bezglavi dizajn, piše The Guardian.


Novi dizajn podjednako čudan, ali i manje koristan


SpotMini prvi je put prikazan prošle godine, kada je mogao zgrabiti stvari mehaničkom rukom koja se nalazila na mjestu glave. 

Bio je dizajniran da se lako kreće kroz uzak prostor prosječnog doma, te da (loše) obavlja kućne poslove.

Novi SpotMini, presvučen plastikom tople žute boje i sa znatno mekšim kretnjama puno je kompaktniji, ali i još manje koristan dizajn.

Umjesto glave, na prednjem dijelu tijela ima sistem senzora zbog kojih izgleda kao da ima osam očiju, koja djeluju posebno uznemirujuće kada se ova sprava zaustavi i zabulji direktno u kameru.

Očekuje se da će mu težina biti oko 30 kilograma, te da će se moći kretati po stepenicama i terenu na kojem postoje razne zapreke.


Odustali od vojnog programa 

SpotMini manja je verzija robota Spot, koji je sam opet umanjena verzija robotskog tovarnog konja BigDoga, koji je dizajniran za američku vojsku kako bi nosio teret po teškom terenu.

Vojska je odbila BigDoga jer je bio preglasan te je tako odavao položaj vojnika. Zbog toga je firma prebacila fokus na humanoidnog robota Atlas, a sada, po svemu sudeći, i na zamjenu za kućne ljubimce.

Boston Dynamics sada su dio robotskog odjela japanske firme SoftBank, koji proizvodi humanoidne robote kao što su Pepper, NAO, te 140cm visoki Romeo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.