LIFESTYLE

Prva SMS poruka poslana prije 25 godina: Označen početak promjene ljudske komunikacije

Avaz.ba

3.12.2017

Bilo je dovoljno nekoliko dodira prstima po tastaturi računara i historija je stvorena. Prvi SMS sa računara poslao Britanac Nil Papvort (Neil Papworth).

"Poruka je bila: 'Sretan Božić!' U to vrijeme to s mobitela niste mogli poslati, ali ste mogli primiti poruku, pa sam je poslao s računara. Trebalo je još godinu dana da se omogući slanje SMS-a s mobitela", objasnio je Nil Papvort, prenosi Dnevnik.hr.

Taj trenutak označio je početak promjena epskih razmjera. Telefoni na pulsno biranje polako nestaju iz upotrebe. Internet je sve dostupniji, a mobilna tehnologija donosi korjenske promjene u komunikaciji modernog čovječanstva. Telefoni postaju sve pametniji.

"Prvi put imamo mobitele koji su više od telefona. Vidimo da su do danas razvijene na stotine hiljada, ako ne i miliona aplikacija za naše pametne telefone, tako da SMS možemo smatrati prvim korakom prema modernom pametnom telefonu", rekla je Elizabet Bruton iz Muzeja nauka.

Svaka nova tehnologija donosi sa sobom prednosti i mane.

"Jedna od najzanimljivijih stvari oko komunikacije mobilnim porukama je gubitak konteksta za razliku od komunikacije u četiri oka. Gubi se govor tijela, gubi se emocija, a to je pravi izazov za nas u ovoj eri", smatra stručnjak za društvene medije Tobi Beresford (Toby Beresford).

Život bez pametnog telefona danas je mnogima nezamisliv. Poruke se koriste za plaćanje parkinga, naručivanje kod liječnika, reklamiranje proizvoda, čak i u izbornim kampanjama. SMS je pridonio stvaranju novog, globalnog društva kakvo danas poznajemo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.