LIFESTYLE

Od piva prave benzin

Avaz.ba

8.12.2017

Britanski hemičari sa Univerziteta u Bristolu iskoristili su pivo kao glavni sastojak za proizvodnju benzina. Oni su ovo uradili da bi stvorili alternativu za fosilna goriva.

Poznato je da etanol nije idealna zamjena za benzin, jer ima manju gustinu energije, previše se miješa sa vodom i dovodi do korozije motora. 

Mnogo bolja alternativa za gorivo je butanol, ali je teško da se on napravi iz održivih izvora, objašnjavaju naučnici.

Alkohol u alkoholnim napicima je u stvari etanol - upravo onaj molekul koji želimo da pretvorimo u butanol kao zamjenu za benzin - rekao je vođa tima za istraživanje profesor Dankan Vas (Duncan Wass). 

- Ako naša tehnologija funkcionira s alkoholnim pićima naročito ako se koristi najkvalitetnije pivo, onda to pokazuje da ima potencijal da se poveća kako bi butanol zamijenio benzin i u industriji - kazao je on.

Tehnologija kojom se pretvara etanol u butanol naziva se "katalizator". Koriste se hemikalije koje mogu da ubrzaju i kontroliraju hemijsku reakciju i već imaju primjenu u petrohemiji. 

Naučnici objašnjavaju da oni ne žele da koriste pivo kao glavni sastojak na industrijskom nivou i da tako konkuriraju žitaricama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.