LIFESTYLE

Stižu telefoni sa neuništivim ekranima: Ako se razbiju, samo pritisnete prstom na pukotinu i ona će se sa sama popraviti

Avaz.ba

27.12.2017

Japanski naučnici predstavili su novi tip stakla koje može samo sebe popraviti od naprslina i lomova. To znači da bi revolucionarni novi ekran mogao da dovede do praktično neuništivih displeja za mobilne telefona.

Do ovog interesantnog otkrića došlo je potpuno slučajno, kada je jedan japanski maturant pokušao nešto da zalijepi.

Samo držite pola minute

Novo staklo od polimera mehanički je izrazito robusno, a opet se može s lakoćom popraviti pritiskom na napuklu površinu. Dovoljno je držati slomljene dijelove zajedno 30 sekundi na temperaturi od oko 21 stepen celzijusa, kako bi se stvorio spoj koji je u stanju da izdrži teret od 300 grama, a za par sati vraća se na originalnu čvrstoću.

Svojstva polieter-tiourejnog stakla otkrivena su slučajno kada je maturant Ju Janagisasa pripremao materijal kao lijepak. Janagisava je rekao kako u početku nije vjerovao u rezultate te je više puta ponovio eksperiment kako bi bio siguran u pronalazak.

- Nadam se da će samopopravljivo staklo postati novi ekološki materijal koji neće biti potrebno baciti odmah ako se razbije - kaže Janagisava.

Pogledajte video:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.